Tärkeämpää kuin treeni

09.07.2019

Vuorokaudessa on tunteja 24. Niistä pitäisi nukkua noin 8. Eli jäljelle jää 16 tuntia valveilla. Niistä tunneista aika paljon kuluu yleensä töissä, jonkin verran arkiaskareissa ja ehkä joskus noin 0,5-2 tuntia treeneissä. Eli loppujen lopuksi treeneissä kuluu aika tosi pieni aika. Toki mä kannustan jokaista liikkumaan ja treenaamaan oikeasti ja melko useinkin, mutta lopulta tärkeämpää kuin treeni on mun mielestä sun oleminen. Missä asennossa sä seisot, kuljet, liikut, teet töitä ja jopa miten sä nukut. 

Kaksi kuukautta

Mitä jos sä käyttäisit kaksi kuukautta sun vuodesta tuijottaen sun puhelinta? Tuntuu ihan tosi pitkältä ajalta, eikö? Tiesitkö, että kaksi kuukautta vuodesta vastaa noin neljää tuntia päivässä puhelimen kanssa? Tällä hetkellä opiskelija Yhdysvalloissa käyttää päivässä noin 8 tuntia aikaa puhelimen kanssa. Asento, jossa puhelinta yleensä käytetään, lisää niska- ja selkäkipuja. Kun pää on kumarassa, ryhti heikkenee ja lihakset rasittuvat väärällä tavalla. Sit usein sillä huonolla rasittuneella ryhdillä mennään  treenaamaan ihan yhtä huonossa tai jopa huonommassa ryhdissä. Seurauksena on vääränlaisia liikesuorituksia, jotka heikentävät ryhtiä entisestään. 

Huono ryhti alentaa itsetuntoa, lisää kiputiloja ja vähentää kehon toimintakykyä

Heikompi itsetunto ja vetämätön olo voivat johtua monesta eri asiasta. Usein kun mieli on maassa, keho kutistuu kasaan. Mitä jos mieli on maassa, koska keho on jo valmiiksi kasassa? 

Hyvässä ryhdissä kulkevan selkäranka kestää kuormituksen, jota esim jo seisoma asennossa selkärankaan kohdistuu. Kun ryhti heikkenee, kuormitus lisääntyy moninkertaiseksi ja liiallinen kuormitus puolestaan voi aiheuttaa monenlaisia kiputiloja. Oli ryhdin heikentymisen syynä sitten huono työasento, puhelin tai ikääntyminen, säilyttääksen kehon toimintakyvyn ja terveyden, omaan ryhtiin tulisi kiinnittää jatkuvasti huomiota. 

Jokaisen keho muuttuu koko ajan, joten haluaisin jokaisen ottavan haasteen muuttua itse ja muuttaa omaa olemista sen mukana. Kun tietää perusperiaatteet hyvästä ryhdistä ja kehon oikeaoppisesta linjauksesta, on paljon helpompi tarkastella omaa toimintaa niin arjessa, töissä kuin treeneissäkin. Ja silloin kun tietää mitä ja miten toimii, on todennäköisempää, että oman kehon paino ja paine jakautuu oikein selän rakenteille.  

Liikkuvuus ja liikehallinta kaiken A ja O

Balleriinaksi tuskin tarvii jokaisen ryhtyä, mutta hyvin monella meistä puutteellinen liikkuvuus aiheuttaa ongelmia kehon linjauksessa. Usein rintalihas kiristää ja hartia kääntyy sen takia eteen, eikä lapatukea saada kunnolla aktivoitua. Välillä lonkat ovat liian kireät, jolloinka lantio on seisoma asennossakin jo kääntyneenä ja se taas kuormittaa selän nikamia. Puhumattakaan erilaisista kyykky variaatioista, jotka eivät onnistu jäykkien lonkkien takia. 

Suurin osa kuntoilemaan mun seurassa ryhtynyt kohtaa treeneissä aluksi paljon erilaisia keskivartaloa vahvistavia harjoituksia sekä liikkuvuusharjoituksia. Ensin monet harjoitukset voivat olla hankalia, mahdottomia joskus jopa tylsiä, mutta useimmiten harjoituksista muodostuu ajan kanssa joukko rakkaita liikkeitä, jotka saavat kehoon tilaa, voimaa, hallintaa ja hyvää oloa. Ja kun liikkuvuus ja liikehallinta on riittävällä tasolla, alkaa treeneissä kehittyminen tuntua ja näkyä ihan uudella tasolla! 


Panosta laatuun

Mitä teetkin, tee se hyvin. Mieti oman työpisteen ergonomia, olit sitten kaupan kassalla, tietokoneen ääressä, parturikampaajana tai vaikkapa eläinten hoitajana. Kun kuljet paikasta toiseen, kulje hyvässä ryhdissä katse mieluummin vastaantulevaan kanssakulkijaan kuin omaan puhelimeen. Liiku, mutta liiku tiedostaen oma keho ja sen linjat. Pysähdy, kuuntele, koe ja pohdi. Mieluummin pari kertaa päivässä, mutta parempi vaihtoehto on edes kerran viikossa kuin ei ollenkaan! 


sä oot paras, pidä susta huolta <3 


Kehonhallinnan Koreografi, Ulpu Puhakka

Haluatko huoltaa kehoa kanssani? 

Keskiviikon kehonhuoltotunti klo:19.15-20.15


Tutustu personal training palveluihin