Täydellinen rasvaprosentti

19.06.2019

Rasvaprosentti ilmoittaa rasvan määrän prosentteina koko kehon painosta. Joillekin rasvaprosentti on parempi mittari ylipainon arviointiin kuin painoindeksi, riippuen lihasten määrästä. Painoindeksissä on selvät kansainväliset sopimukset missä rajoissa kukakin kulkee, mutta rasvaprosentissa samanlaisia rajauksia ei ole tehty. Jokainen keho toimii omalla uniikilla tavallaan, joten ihan tarkkoja määräyksiä rasvaprosen suhteen ei voi antaa. Rasvaprosenttiin vaikuttaa tietysti liikunta ja ravitsemus, mutta siihen vaikuttaa myös hormonitoiminta, stressi, unen puute ja muut kehon toimintahäiriöt. Mikäli rasvat haluaa saada todella alas, ei se suurimmalla osalla meistä onnistu rennolla ruokailulla, vaan se vaatii paljon työtä, treeniä, ajoitusten viilamista ja stressitöntä elämänasennetta...

Miten rasvaprosentin voi mitata?

Kehonkoostumuksen mittaaminen perustuu matemaattisiin yhtälöihin ja niin sanottuun keskimääräisyyteen. Tämän vuoksi täysin tarkkoja tuloksia mistään testeistä on ihan turha odottaa. Mikäli rasvaprosentin mittaus leikkiin lähtee, tulisi se aina suorittaa mahdollisimman tarkasti ja joka kerta samalla laitteella ja vakioitava testitilanne niin hyvin kuin on mahdollista. Tämän lisäksi tulokseen tulisi aina suhtautua kriittisesti. Suositeltavia ja oletettavasti suhteellisen tarkkoja mittausvälinteitä on ihopoimumittaus ja bioimpedanssi mittaus.


Liian pieni rasvaprosentti heikentää fyysistä suorituskykyä

Elimistö tarvitsee rasvaa toimiakseen kunnolla. Liian alhainen rasvaprosentti laskee niin voimatasoja kuin kestävyyskuntoakin. Estrogeenitason lasku voi johtaa naisilla kuukautisten häiriöihin ja myös osteoporoosin riski kasvaa. Missä luvuissa sitten pitäisi mennä? Mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä korkeampi rasvaprosenttikin on. Suuntaa antavat raja-arvot naisilla on 25-33% miehillä 13-21%

Tarkempia arvoja:

Naiset

18-39 vuotta

alhainen rasvaprosentti 21 tai alle

normaali 21-32,9%

korkea 33-38%

40-59 vuotta

alhainen rasvaprosentti 23 tai alle

normaali 21-33,9%

korkea 34-39%

60-80 vuotta

alhainen rasvaprosentti 24 tai alle

normaali 24-35,9%

korkea 36-41%

Miehet

18-39 vuotta

alhainen rasvaprosentti 8 tai alle

normaali 8-19,9%

korkea 20-24%

40-59 vuotta

alhainen rasvaprosentti 11 tai alle

normaali 11-21,9%

korkea 22-27%

60-80 vuotta

alhainen rasvaprosentti 13 tai alle

normaali 13-24,9%

korkea 25-29%

Mulla oli monta vuotta sitten asiakkaana nainen, joka oli tosi tyytymätön sen omaan kehoon. Kaikki arvot ja paino ja muu oli ihan tosi terveellisellä normaalilla tasolla, mutta tyytymättömyyden taso oli ihan käsittämättömän huonossa jamassa. Meidän jokainen treeni alkoi sillä että se kerto kuinka se vihaa sen omaa kehoa ja kuinka se näytti silloin nuorempana paljon paremmalta. Se oli tosi surullista. Kaiken lisäksi se itseinho johti hyvin monena päivänä siihen, että päivän aikana ei syöty mitään tai juurikaan mitään ja sitten illalla syöminen räjähti ihan käsiin päivän aikana saavutetun nälkävelan takia. Millon siellä illassa meni pussillinen krutonkeja, millon snickers patukoita milloin laatikollinen jäätelöä. Sä teet itsellesi karhunpalveluksen, jos panttaat sun syömistä järjettömästi. Rasvaprosentin KUULUU muuttua iän mukana. Ihan samalla tavalla kuin mulla ei enää ole yhtä pehmeä iho kuin vauvalla, ei mun rasvaprosenttikaan voi olla enää samalla tasolla kuin mitä se oli vuosia sitten.

Kulutuksen mukainen terve syöminen järjestää rasvaprosentinkin oikeille urille

Suurin ongelma erilaisissa muutoksenhaku projekteissa on pitkäjänteisyyden puute. Ei jakseta luottaa perusasioihin ja haetaan liian rajuja muutoksia. Tosi usein olen kuullut lauseita "ei tästä mitään tule, kun petyn itseeni joka aamu" - ihan varmasti petyt, jos yrittää mennä liian vähäisellä energialla ja liian isolla tietämättömyydellä! Ei kaunis olo tule kiloista. Se tulee sisältä. Ja jos sitä ei ikinä ole kokenut, ei se muutu kilojen karistessakaan. Ja jos sitä ei pysty kokemaan, niin sitten sitä pitää opetella. Fake it until you make it. Kun joku kehuu ulkonäköä - Ota kaverin kehu vastaan, äläkä mussuta. Hyväksy itsesi, tai pyri edes pikkuhiljaa hyväksymään itseäsi enemmän. Mitä jos aloittaisit aamulla niin että sanot peilikuvallesi ÄÄNEEN että hyvää huomenta, ootpa sä kaunis tänään. Kerrot itsellesi että mä olen viehättävä. Ja jos haaveilet muutoksesta, niin hanki FAKTA informaatiota tai pyydä apua ammattilaiselta. Älä selaile typeriä juttuja netistä, vaan ota oikeasti selvää. Ja hei - tee muutoksia siksi että arvostat itseäsi jo nyt. Älä laihduta hullulla itseinholla, siitä ei tuu muuta kuin V-mäinen matka ja luultavasti kasa kariutuvia yrityksiä ja repsahduksia repsahduksien perään.

Toivottavasti mun teksti antaa sulle ajateltavaa ja antaa sulle luvan syödä hyvällä mielellä grillimakkaran tai useamman kesällä (tai vaikka niitä vegenakkeja). Toivon että katsot peiliin hymyillen ja nautit elämästä tänään ja  huomennakin! 

Terveellisillä elämäntavoilla ei ole viimeisiä käyttöpäivämääriä!

Halauksin

 Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

ULPUSTUDIOLLA AVOIMET OVET PE 28.6 aamusta iltaan

Tule testaamaan pienryhmävalmennusta ilman sitoutumista ja ilmaiseksi:


Selkämerenkatu 4, Ruoholahti Helsinki


Klo:8-8.30 Kehonhuolto

Klo:11-11.30 Kehonpainoharjoittelu

Klo:16-16.30 Voimaharjoittelu

Klo:17.30-18.00 Kehonhuolto

Klo:18.30-19.00 Lempeä jooga


Ilmoittaudu valitsemallesi tunnille ulpustudio@gmail.com