Tee niin kuin se kuuluu tehdä.

28.12.2018

Do what is right. Not what is easy.

Olin yks päivä salilla tekemässä omaa treeniäni. Muuan herra siinä vieressä aloitti keskustelun, että tulee omaankin tekemiseen paineita, kun personal trainer treenaa vieressä. Minä vastasin siihen hämmentyneenä, ettei kannata turhaan ottaa paineita, että mä keskityn tässä nyt omaan treeniini, mutta toki jos kaipaa apua, niin aina saa kysyä. Ruvettiin siinä sitten puhumaan niitä ja näitä treenaamisesta ja kerroin että omassa työssä on huomannut kuinka taitotasosta riippumatta jokaisella meistä ilmenee aina välillä samoja virheitä, koska kroppa käyttäytyy suunnilleen samalla tavalla kun se väsyy, oli sitten kyseessä ammattilainen tai juuri treenaamista aloitteleva salityyppi. Sanoin esimerkkinä että, kun liike alkaa olla liian hankala, nousee hartiat ylös eikä vartalo pysy enää hallittuna, vaan selkä menee notkolle ja on havaittavissa ylimääräisiä liikkeitä (esim heilumista). Suunnilleen tässä vaiheessa keskusteluumme liittyi mukaan vielä kolmas henkilö, jonka mielipiteen kuultuani menin melkein sanattomaksi.

SIIS MITÄ?!

Mielipide oli että kun treenaa isoilla painoilla, ei samat säännöt päde treenaamisessa. Ööö, että mitä??? Mä haastan aina mun asiakkaita käyttämään isoja painoja ja treenataan ehkä liiankin usein uupumukseen asti, mutta samaan aikaan pidetään koko ajan huolta siitä että tekniikka pysyy yllä vähintäänkin suorituksen alussa. Jos teknisesti puhdasta liikerataa ei ole edes sarjan alussa, on jotain mielestäni pahasti pielessä. Ei mikään voimaharjoittelu voi alkaa teknisesti heikolla suorituksella ainakaan tahallisesti? Mikäli homma lähtee ihan käsistä jo ensimmäisillä toistoilla, suosittelen aloittamaan alusta. Jätä iso ego kotiin, aloita pienemmistä painoista ja rakenna voimaa, niin että pystyt pitämään huolta hyvästä tekniikasta. Jos sä oot oikeesti vahva, sä pystyt tekemään puhtaita liikeratoja niillä painavemmillakin kuormilla. Vai mitä?

Miksi? Jos halutaan kasvattaa lihasmassaa, eikö ole pääasia että rauta nousee?

No... Ensinnäkin, mikäli tekniikka ei pysy hallussa ja käytetään liian isoja painoja, liike ei välttämättä edes mene toivottuun lihakseen. Esimerkkinä vaikka maastaveto, mikä tottakai on hyvin kokonaisvaltainen liike ja koko kroppahan siinä saakin olla töissä. Mikäli kuitenkin maastaveto suoritetaan niin että liike ei pysähdy siihen että ylävartalo on about suoraan lantion päällä ja pakaralihas jää aktivoitumatta, ei liikkeestä tule kunnollista voimaharjoittelua. Jos ylävartalolla heijataan suoritus takakenoon, on liikkeen isona voimana vartalon heiluri, eikä lihasten oma voima. Mikäli taas ylävartalo pystytään jättämään lantion päälle, kuten kuuluu, keskivartalo täytyy pitää tiukkana ja pakaran täytyy aktivoitua ja silloin lihakset tekeävät oikeasti töitä. Ja yllätys yllätys liike näyttää siistiltä, jämäkältä ja tapahtuu kehitystä.

Seuraavana esimerkkinä vaikka otetaan vaikka ojentaja taljassa: Mikäli liikerata on tässä liian suuri, hartiat ja kyynärpäät eivät pysy paikoillaan ja kädet eivät suoristu loppuun asti, ei liike harjoita ojentajaa, vaan enemmän hartiaa, rintaa ja olkapäitä. Sama ongelma on esimerkiksi ojentajapunnerruksessa ja ojentaja penkkipunnerruksessa. Mikäli kyynärpäät eivät pysy kylkien lähellä, liike rasittaa taas enemmän rintaa ja olkapäitä.

Muutaman kerran treenautin entistä painijaa, joka oli koko ikänsä harjoitellut lajinomaisesti, mutta halusi nyt löytää uusia ajatuksia saliharjoitteluun. Ylätaljassa asettelimme hartioita monen kymmentä minuuttia paikalleen ja jouduimme vähentämään painoa totutusta. Lopulta painoa vähennettiin 30kg ennen kuin liike pystyttiin suorittamaan oikeasti puhtaasti. Treenin aikana harmitus oli ehkä iso, mutta seuraavana päivänä tulikin jo ilo, kun tuntui että käytössä oli ollut suuri joukko uusia lihaksia. Joten uskalla vähentää painoa! Toisinaan vähemmän on oikeasti enemmän ;)

Vielä mun lemppari vertaus: Mikäli treenaat hauiskääntöä niin että koko kroppa heiluu sen liikkeen mukana, niin onhan siinä nyt eroa - kuin että jos sitä hauista vääntää niin että kroppa pysyy paikallaan. Jos viimeiset toistot nousee niin että kroppa heilahtaa, niin anna mennä. Mutta jos sarjan alku on jo niin kuin diskon tanssilattialla, niin suosittelen aloittamaan alusta pienemmillä painoilla.

Ja hei! Mikäli et itse huomaa, mitä se kroppa puuhaa treenin aikana, niin on ihan ok pyytää kaveria tsekkaamaan tekniikkaa tai jopa videoida omaa suoritusta (tai tietty aina on mahdollisuus ottaa siihen mukaan valmentaja nalkuttamaan viereen).

Monet vapaapainoharjoitteluna tehtävät liikkeet vaatii paljon voimaa syviin lihaksiin ja toisaalta liikkuvuutta oikeisiin paikkoihin. Vasta kun nämä on kohdallaan, niin on ylipäätään mahdollista saada treenistä enemmän irti. Ulpustudion ryhtivalmennusta varten olen suunnitellut ohjelmia, joita mun mielestä nykyihiminen tarvitsee, jo pelkästään hyvän ryhdin ylläpitämiseen, mutta ohjelmia jotka myös toimii tosi hyvin monenlaisen eri treenin tukena. Ohjelmat perustuu mun henkilökohtaisiin kokemuksiin ja olen testannut niitä myös mun omilla asiakkailla ja todennut että toimii muuten niilläkin. Mikäli sua yhtään kiinnostaa, niin nyt on vielä hetki aikaa ilmoittautua mukaan ryhtivalmennukseen, joka starttaa tammikuussa 2019! Parhaita paloja eri kehonhallintalajeista sekä monipuolista harjoittelua hyvällä fiiliksellä juuri silloin kun se sinulle parhaiten sopii. Lue lisätietoja ja ilmoittaudu mukaan täällä:

Energiaa ja iloa uuteen vuoteen toivottaen

Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan Koreografi