Tee treenistäsi parempi!

17.05.2020

Kuinka moni on joskus lähtenyt treenaamaan ja huomannut että veto on poissa, tänään ei kulje ja treeni tuntuu ihan huonolta?
Jokaisella on huonoja päiviä. Mutta on monta pientä asiaa, jotka tekevät treenistäsi helposti paremman - ehkä jopa silloinkin kun sinulla on se huono päivä. Mulla nää ainakin auttaa. 

LUE LISÄÄ JA LAITA TESTIIN ;)

1. syö jotain ennen treeniä

Kerran mulla oli asiakas treeneissä joka hädin tuskin jakso kannatella kahdenkymmenen kilon tankoa penkkipunnerruksessa ja mä ihmettelin että mikä tässä on, kun viime viikolla tehtiin 8 toiston sarjoja 25kilon tangolla. No kävi ilmi, että aamiaseksi oli nautittu puolikas omena ja sen jälkeen unohdettiin syödä. Pikkasen oli energiat alhaalla, eikä siitä omasta kehosta oikein irronnut mitään. Moni sanoo että tulee huono olo jos syö ennen treeniä, mutta silloin kannattaa kiinnittää huomiota ruuan laatuun. Nappaa nopeasti sulavaa eikä mitään liian rasvaista. Se, että syö järkevästi ennen treeniä, vaikuttaa paitsi sen treenin laatuun, myös palautumiseen. Joten opettele syömään. Se tekee treenille terää! Nappaa hedelmä ja  jugurttia tai vaikkapa täysjyväleipä ja vähän marjoja. 

2. suunnittele treeni

Yksi syy miksi valmennuksessa kehittyy nopeammin, on se että valmennuksessa treenisi on aina suunniteltu. Jokaisella valmennustunnilla on joku päämäärä, jota kohti mennään. Ihan samalla tavalla sä voit suunnitella sun oman treenin etukäteen, eikä vain tempoa salille ja sinkoilla siellä sinne tänne. Jos sulla on joku tavoite, niin hieno homma, treenin voi rakentaa sen ympärille, mutta vaikkei olisikaan tavoitetta, sä voit silti päättää etukäteen mitä treenissä tapahtuu. Kun sulla on selkeä suunnitelma, treenistä tulee ihan varmasti tehokkaampaa ja luultavasti myös mielekkäämpää, kun on jo selkeä kuva siitä mitä tulee tapahtumaan. 

3. avaa liikeratoja fiksusti, muista lämmitellä

Joskus treeni menee penkin alle, koska keho ei ole vielä herännyt kunnolla. Jos päivä on mennyt toimistohommissa istuen, ei voi sännätä suoraan tangon alle, vaan ensin on järkevää hakea alkulämpöä ja avata paikkoja. Järkevä lämmittely valmistaa kehon treeniin, jotta sä saat treenistä parhaan mahdollisen irti. Se on vähän niin kuin muusikko virittäisi soittimen ennen sen konserttia. Lämmittely ja kehon avaaminen liikkuvuusharjoituksilla myös estää vammojen syntymistä. 

4. nopea treeni siellä ja täällä on parempi kuin 0 treeniä kun ei vaan ollut aikaa

Ei ole tarpeeksi aikaa kalenterissa, niin skippaan treenin kokonaan? Hei, mietipä vielä kerran. Me tehtiin Juhan kanssa puolessa tunnissa 200 punnerrusta ja Juha teki samassa ajassa vielä 100 maastavetoa. Varttikin riittää tehokkaaseen treeniin. Mieluummin vähän siellä ja täällä kuin ei ollenkaan. Kun treenaamisesta tulee osa sun elämäntapaa, se tuo sulle tuloksia ja hyvää mieltä. Älä jää odottamaan täydellistä aikaa, vaan toimi nyt. 

5. muista että keho on kokonaisuus

Vaikka treenattais pikkuista hauiskääntöä, on se koko keho siellä menossa mukana. Muista treenata hyvässä ryhdissä, kannattaa keskivartalo ja keskittyä. Keho on kokonaisuus ja myös laitteilla treenatessa on hyvä miettiä minkälaisessa asennossa treenaa. Kun koko keho on mukana treenissä, vaikuttaa se treeni myös arkipäivän kehon kannatukseen. 

6. urheilullisen vartalon saavuttaminen on elämäntapa - ei mikään dieetti

Moni haaveilee timmistä kesäkropasta liian lyhyellä aikataululla. Jos haaveilet näyttäväsi sporttiselta, se pitää rakentaa pitkäjänteisellä työllä, ei millään superdieetillä. Jos diettaa hulluna ja treenaa ihan sikana, niin päätyy vaan hankkimaan itselleen kasan rasitusvammoja ilman kehitystä. Ole fiksu. Sulla on koko elämä aikaa rakentaa itsellesi sellaista kehoa, jossa on kivaa elää. Ja kaikista parhaimpia tuloksia sä saat, jos sulla on kivaa siinä sun kehossa jo nyt. 


Ihania treenejä sinulle toivottaa, 

Kehonhallinnan Koreografi 
Ulpu Puhakka


HALUAISITKO KOKEILLA VALMENNUSTA?