Terve toimiva keho, ilman kipua kiitos! osa 1

27.10.2018

Kipu tuntuu aina pahalta. Jos mulla sattuu johonkin kohtaan kehossa, niin mä vaivun aina sellaiseen murheeseen. Ei ole väliä onko se kipu iso vai pieni, mutta mikäli se jatkuu ja vaivaa aina tasaisesti, se ärsyttää tosi paljon. Pahimmillaan se voi vaikeuttaa nukkumista, häiritä istumista ja työskentelyä sekä arjessa olemista. Lopulta se vaikuttaa myös ihmissuhteisiin, kun mieli kiristyy kivun myötä.

Nuorempana mulla on ollut paljon selkäkipuja. Kipua, joka on vaivannut tanssitreeneissä ja ihan normaalissakin elämässä. Kun kasvoin paljon pituutta, kivut johtuivat siitä, ettei oman kehon syvät rankaa tukevat lihakset pysyneet menossa mukana. Ne olivat liian heikot pitämään kehoa optimaalisessa asennossa.

Kun tanssin viimeistä vuottani Suomen Kansallisoopperan ammatillisessa koulutuksessa, olin menossa Norjaan koetanssiin. Selkäni oli taas kipeä. Kävin fysioterapeutilla, joka hetken minua tutkittuaan, alkoi hoitamaan lonkkaa. Kun hän avasi lonkankoukistajani, selän kipuilu katosi (ja itseasiassa spagaattihyppykin aukesi taas vähän paremmin). Eli aina kipu ja syy ei löydy samasta kohtaa, vaan kipua tulkitessa, tulee tutkia myös muita alueita.

Kun aloitin bodypump tyylisten tuntien ohjaamisen, ihmettelin miksi kyykkykappale aiheutti taas kipuilua selkääni. Tuntui että jalat olisivat jaksaneet ottaa enemmän painoa tankoon, mutta selässä tuntui pahalta. Kun tarkistin omaa tekniikkaa, ja opin kontrolloimaan paremmin keskivartalon toimintaa, niin pikkuhiljaa selän oireilut hävisivät täysin ja tankoon pystyi laittamaan sellaisia kuormia, että tuntui jalkojenkin treeniltä.

Yksi suuri syy selkäkipuihin on liikkumattomuus ja huonot liikeradat. Istuminen heikentää kehon syviä tukilihaksia, jotka kannattavat rankaa ja ylläpitävät hyvää ryhtiä. Kun lihakset ovat heikot, ranka painuu kasaan, eikä keho jaksa pitää sitä enää optimaalisessa asennossa ja syntyy kipua. Heikentyminen voi johtua mm. pituuskasvusta, raskaudesta, liiallisesta istumisesta tai vahvemmista selän puolen lihaksista. Keho on itsessään laiska, joten se yrittää mennä sieltä mistä aita on matalin. Mikäli haluat terveen ja vahvan kehon, ilman vaivoja, pitää kannustaa kehoa toimimaan paremmin. Ei ole mitään väliä oletko vasta-alkaja vai huippu-urheilija. Siinä vaiheessa kun keho väsyy, se alkaa - tasosta huolimatta - tekemään samoja virheitä. Sen takia on erityisen tärkeää huolehtia oikeasta tekniikasta. Ja tietää mitä tehdä. Be smart, be healthy.


Kehonhallinnan koreografi - Ulpu Puhakka


Hyvästä ryhdistä apua liiketekniikoihin! Tule mukaan ryhtivalmennukseen, joka starttaa tammikuussa 2019!