Terve toimiva keho, ilman kipua kiitos! osa 2

27.10.2018

Oikein tehty liike on paras lääke

Monet uskovat "liike on lääke" sanoman voimaan, mutta mä lisäisin siihen vielä, että oikein tehty liike on paras lääke. Sillä pelkkä liike ei välttämättä auta, jos sitä ei osaa tehdä niin että se auttaa tai jos se aiheuttaa vain enemmän hallaa kivulle.

Mulla on ollut monta asiakasta, joiden kanssa liikkuminen on ollut hankalaa kipuilevan selän takia. Silloin ollaan lähdetty liikkeelle nimenomaan syviä lihaksia vahvistamalla. Hyviä lajeja syvien lihasten vahvistamiseen on tietysti pilates, jooga ja muut kehonhallinta menetelmät, mutta syviä lihaksia voi harjoittaa myös vauhdikkaammilla tavoilla ja tavoilla joissa on lihaskuntoharjoittelu mukana. Esimerkiksi TRX on hyvä väline harjoitteluun, kun halutaan tehdä voimakkaita harjoituksia, mutta harjoittaa samaan aikaan kehon syviä lihaksia. TRXllä treenatessa on tärkeää huolehtia kehon oikeasta muodosta. Eli on tärkeä tietää mitä liikkeen sisällä pitäisi ajatella ja miltä liikkeen tulisi näyttää.

Myös erilaiset yhden raajan liikkeet on hyviä vahvistamaan syvien lihasten hallintaa. Esim soutu käsipainoilla, niin että soutu suoritetaan yksi käsi kerrallaan, mutta selkä ja vartalo pysyy täysin liikkumatta. Tai pystypunnerrus istuen jumppapallon päällä, niin että vartalo joutuu ylläpitämään tasapainoa epästabiililla alustalla.

Toki hyvästä tekniikasta on myös erityisen tärkeää huolehtia, vaikka keho ei kipuile ollenkaan. Moni on onnistunut satuttamaan ja rikkomaan selkänsä esim maastavedossa liian suuren kuorman ja epäpuhtaan tekniikan kanssa. Joten tiedä mitä teet, ja pysyt terveenä.

Katso suorinjaloin maastavedon tekniikkaohjeita tästä:

Mulla oli yks asiakas, joka kipuili selästä varinkin pystypunnerrusta seisten suoritettaessa. Kun lähdettiin tarkastelemaan asentoa, selkä oli ihan liian notkolla, jolloin se koko kuorma painoi rankaa entistä enemmän kasaan. Ratkaisu oli ensin ottaa kuormaa pienemmälle ja korjata rangan asento. Eli ottaa pakaralihakset töihin ja pitää vatsa tiukkana koko liikkeen ajan. Kylkikaaret sisällä ja tarkkailla, että selkä pysyy pitkänä ja suorana koko liikkeen ajan. Ja aluksi se oli tosi ärsyttävää, koska hartiat ja kädet olis jaksanu työntää paljon enemmän, mutta keskivartalossa ei ollut tarpeeksi voimaa ylläpitää sitä  hyvää asentoa. Sitten kun keskivartalo jaksoi paremmin ylläpitää oikeaa asentoa vähän pienemmällä kuormalla, alettiin lisäämään kuormaa vähitellen isommaksi.

Mikäli lihaskuntoharjoittelu on laadukasta ja sopivaa, se ei aiheuta liiallisia kiputiloja kehoon, vaan päinvastoin parantaa kehon toimintaa, vaikutta reflekseihin ja sillä on yhteys jopa verisuoniston ja sydämen toimintaan. Hyvä lihaskunto myös lisää pitkäiäisyyden ennustetta. 

Kehonhallinnan koreografi - Ulpu PuhakkaHaluaisitko treenata valmentajan kanssa? Kysy lisää vaihtoehdoista tai varaa veloitukseton ensitapaaminen: ulpustudio@gmail.com tai 040 7218478

Ulpustudio - Aina henkilökohtaista palvelua ajatuksella ja sydämellä toteutettuna. 

Liikuntaa erilaisiin elämäntilanteisiin taitotasosta riippumatta!