Tiukka kuri vai tiukka core?

12.11.2019

Isoilla vaatimuksilla, negatiivisuudella ja pakottamalla tappaa helposti liikunnan ilon. Mä treenasin jo pienenä lajia kuin lajia tosissaan, vaikka silloin se oli "vaan mun harrastamista". Mä tykkäsin treenata paljon ja keskittyneesti. Se oli mun mielestä osa asiaa. Ja niin musta tuntuu että mä olin myös oppinut mun opettajilta ja valmentajilta. Myöhemmin kun aloin valmentaa itse, jouduin hämmennyksen eteen, kun ei se ollutkaan kaikista yhtä kivaa. Tiukka kuri on osa vanhanaikaista valmentamista, opettamista ja ohjaamista ja mun mielestä nykyään pitäisi lajissa kuin lajissa ohjata positiivisen kautta core tiukkana ;)


Valmentajan asiantuntemus on myös kykyä innostaa

Liikunta on ollut mulle aina se mitä keho ja mieli kaipaa ja aluksi oli vaikeaa ymmärtää ettei se olekaan samanlaista kaikille muille. Muistan aina kun olin nuorena ohjaamassa balettia oheisharjoitteluna voimistelijoille ja voih, miten mulla oli ihan pasmat sekaisin, kun ei niitä kiinnostanutkaan treenata mun kanssa balettia. Laji, joka oli mulle tärkeä ja rakas, ja ne ei voinut käsittää mitä mä puhua paasasin jostain tenduista. Mutta pikkuhiljaa oppi, miten onkia innostus siihen mitä taitoja mä yritin opettaa niille, jotta niiden oma lajiosaaminen paranisi. Sillä loppujen lopuksi monipuolisuus auttaa tekemään mestarin.

Mikä on asian core - ydin

Silloin kun valmensin niitä vastahakoisia voimistelijoita, aloin perustelemaan miksi baletin liikkeitä tehdään. Tää juttu auttaa sua pysymään paremmin sun ohjelman tasapainoissa, te saatte parempia pisteitä, te menestytte kilpailuissa. Nyt kun tää nilkka ojennetaan näin päin, se parantaa sun linjoja, sun hyppy näyttää korkeammalta. Nyt kun me kehitetään sun tasapainoa, sun piruetit pyörii paremmin. Niin ja sä pysyt pystyssä myös talvella, kun on liukasta (tän voi kertoa kotona myös äidille ja isille, ehkä nekin pysyy paremmin pystyssä sit talvella). Näitä ja muita hyviä juttuja mä aloin viljelemään mun tunneilla. Kerroin mä joskus siitäkin, että kun tasapaino jakaantuu jalkaterälle hyvin, ei kasvata itselleen vaivasenluuta ja sit pystyy kävelemään korkkareilla vielä mummonakin, jos haluaa. 

Samalla tavalla mä yritän käydä läpi niitä mun mielestä ydin asioita treeneissä mun asiakkaiden kanssa. Kyykätessä polvien pitää aueta, jotta pakaralihas aktivoituu paremmin ja polvet pysyy ehjinä. Oikea tekniikka on tärkeää, koska se tekee treenaamisesta turvallista ja useimmiten siihen oikeaan tekniikkaan liittyy että core eli keskusta pysyy tiukkana. Jos haluaa säilyä toimintakykyisenä pidempään ja olla nuorekas, on tärkeää, että jaksaa huolehtia omasta terveydestä, liikkumisesta ja hyvinvoinnista. Sillä:

Liikkumalla fiksusti riittävästi voit saada lisää terveitä elinvuosia

Kaikella on aikansa - monipuolinen harjoittelu inspiroi mieltä ja harjoittaa kehoa monipuolisesti

Vaikka taitojen oppiminen treeneissä vaatii aikaa ja toistoja, voi hyvä fiilis treeneissä kadota, jos jankataan liian pitkään täysin samanlaisia juttuja. Jankkaaminen on tärkeää ja sitä pitää tehdä, mutta hyvä valmentaja pitää myös huolta kausisuunnitelmasta ja vaihtaa treenirutiineja aina silloin tällöin.  Sopiva tahti ja sopiva vaihtelu on tärkeää, jotta treeni pysyy mielekkäänä ja motivoivana ja silloin sitä treeniä jaksaa tehdä viikosta, kuukaudesta tai vaikka vuodestakin toiseen. 

Positiivisen kautta ihanteelliseen kehonkostumukseen

Nykyään on jos jonkin moista ajatusta siitä miten painoa pudotetaan. Jokapuolella huudellaan mikä on sallittua ja mikä on kiellettyä ja mitä pitää vetää eniten, mitä vähiten. Vaikka loppujen lopuksi se ei ole niin mustavalkoista. Jos ottaa painonpudotuksen liian tiukkapipoisesti, sattuu helposti retkahduksia ja vääriä valintoja. Siitä taas seuraa paha mieli ja ajatus tai ehkä jopa toteutus luovuttamisesta. Kun aloittaisikin sillä että keskittyy omassa ruokavaliossaan siihen mikä jo toimii ja pyrkisi lisäämään niitä jo toimivia juttuja. Kun oppii löytämään omasta arjestaan niitä toimivia ja hyviä ratkaisuja, niistä pystyy pitämään kiinni ilman turhaa pingotusta ja stressiä, jolloin tuloksetkin tapahtuvat helpommin. Kun on rennompi ajattelu, pystyy toimimaan näppärämmin ja sitä kautta oikeita asioita tapahtuu - ja sit saa sen tiukemman coren. 


Miten sä liikut? 

Tiukalla corella vai tiukalla kurilla? 


Kannusta itseäsi liikkumaan

Muista säännölliset ruokailut pitkin päivää

Monipuolisuus tekee mestarin 

Taitojen oppiminen vaatii aikaa ja toistoja

Muista, että palauttava uni on kaiken perusta

Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka


ULPUSTUDION LEUANVETOWORKSHOP LAUANTAINA 30.11.2019 KLO:16.30-18.00

Kaipaatko sparrausta liikunnan ja elämäntapojen viemiseen seuraavalle tasolle? Liity sisäpiiriin, se on veloituksetonta.