Vegaaninen Ikiliikkuja

07.02.2019

''Et sä jaksa pupunruoalla. Ootko varma, et sun kannattaa olla vegenä, kun liikut niin paljon. Saatko sä tarpeeks proteiinia kasviksista?''. Kyllä, Kyllä ja Kyllä kaikkiin edellisiin. Vielä olen hengissä monen yllätykseksi ja vieläpä paremmassa kunnossa kuin koskaan. Olen tähän mennessä rokannut pääsääntöisesti kasvisruoalla lähemmäksi kahta vuotta, josta jo vuoden jonkun mielestä ''äärimmäiseksi'' mielletyllä vegaanisella linjalla. Miten mä olen sitten selvinnyt ja rakentanut ruokavaliotani viime ajat? Siitä mä kerron nyt.

Minulle vegaaninen ruokavalio on erityisen tärkeä ympäristö- ja terveyssyistä ja olin miettinyt sitä jo parin vuoden ajan, ennen kuin päätin alkaa toimeen. Syitä tähän olivat oma tahtotila vähentää omaa hiilijalanjälkeä ja syödä terveellisemmin. Ensin saivat lähteä liha ja kana (heihei!), pian sen jälkeen kala ja lopulta myös muna- ja maitotuotteet sekä pienemmät tekijät, kuten gelatiini ja monet väriaineet. Tähän vaihtoon sekasyöjästä vegaaniksi minulla kului noin 3 kuukautta. Tunsin positiivisia vaikutuksia jo pelkästään lihan ja kanan syönnin lopettamisesta. Eikä siinä tosiaankaan vielä kaikki.

''Tiesitkö, että monet huippu-urheilijatkin, kuten Ironman-kilpailun kuusinkertaiset voittajat Dave Scott ja Ruth Heidrich, ovat vegaaneja. Monet muutkin vegaanit ovat pärjäneet urheilun saralla, kuten esimerkiksi kehonrakentaja Robert Hazeley''

Ensimmäinen asia mihin jouduin kiinnittämään runsaasti huomiota, oli syötävän ruoan volyymi, eli määrä. Kasviksiin on tilavuuteen nähden pakkautunut vähemmän energiaa verrattuna liharuokiin, joten sain reilulla kädellä lisätä ruoan määrää lautasellani, joka näkyi siinä, että kaltaiseni hyvälle ruoalle perso sai syödä reilusti joka aterialla, ilman, että oltaisi menty reilusti plussalle kaloreissa. Tämä näkyi alkutaipaleen laihtumisella, kunnes löysin hyvän energiatasapainon ja aloin oppia miten suhteuttaa ruoan määrää aktiivisiin päiviini. Tämä tietynkin riippuu siitä mitä syöt! On helppo päästä plussalle vegaanina, jos mättää pelkästään vegejäätelöä ja avokadoja öljyllä höystettynä, mutta se ei olisi lähelläkään tasapainoista ruokavaliota!

''Jos aletaan verrata keskenään kasvis- ja sekasyöjän ruokavalioita, jämähdetään helposti turhaan vastakkainasetteluun. Tärkeämpää on miettiä, mitkä ovat parhaat puolet vegaanisessa ruokavaliossa (kuten monipuolisuus ja runsas kasvisten saanti) ja panostaa niihin entistä enemmän''

Terveyshyödyt kasvispainotteisessa ruokavaliossa ovat myös tutkittua tietoa: kasvissyönnin monia tutkittuja hyötyjä ovat mm. vähäisempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen. Aktiivinen elämäntapa ja kasvispainotteinen ruokavalio ovat myös erittäin suuria vaikuttajia kehon sisäisen (viskeraali-) rasvan vähentämisessä ja sitä kautta hyvinvoinnin parantamisessa.

''Eettinen morkkis veks ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla''


Akuutteja hyötyjä, mitä koen saavuttaneeni vegaanina ovat mm. energisempi olo verrattuna aikaisempaan. Tämä näkyy mm. siinä, kuinka nukun nykyään yhtä paljon tai jopa tunnin vähemmänkin kuin aikaisempina vuosina mutta silti jaksan tehdä paljon enemmän töitä ja opiskeluja. Fyysisestä rasituksesta myös palaudun kokemukseni mukaan nykyään nopeammin, vaikka treenien kovuuskin on koko ajan noussut ylöspäin. Vatsani on voinut erittäin hyvin kasvissyöjänä (miinus Nepalin vaelluksen matka-ribbentrop), jonka suurimpana syynä on erittäin kuitupitoinen ruokavalio, mihin tasapainoisella, täysjyvätuotteisiin panostavalla vegaanisella ruokavaliolla helposti pääsee.

Mihin kannattaisi siis keskittyä, jos tahtoisi pala palalta siirtyä kasvispainotteisempaan tai kasvipohjaiseen ruokavalioon? Muutama tärppi seuraavaksi:

-Monipuolinen proteiinien saanti (palkokasvit, sienet, kasvikset,siemenet, pähkinät...)

Mitä monipuolisemmat lähteet, sitä monipuolisempi aminohappokoostumus ruoassasi.

-Kokonaisuus hifistelyn sijasta

Keskity saamaan ravintoaineet laajalla skaalalla, äläkä keskity liikaa esimerkiksi proteiinin saantiin. Prodet kyllä tulevat, kun kokonaisuus on ehyt

-Etene vaiheittain ruokavalion muuttamisessa

Jos muutos tuntuu liian nopealta ja hallitsemattomalta, voi se syödä motivaatiota ruokavalion muutokseen.

-Muista ravintolisät, joita vegaanina on työlästä saada ravinnosta, kuten B12, jodi ja D-vitamiini

-Nauti matkasta!!


Vegaaniseen ruokavalioon liittyy siis monia hyötyjä terveyteen ja hyvinvointiin ja se on täysin sovellettavissa kenelle tahansa, jopa maailmanluokan kilpaurheilijalle siinä missä maallikollekin. Henkilökohtaisesti voin sanoa vegaaniseen ruokavalioon siirtymisen olleen minulle lottopotti. Voin erittäin hyvin, enkä ajattelekaan palaamista sekasyöjäksi, en koe sitä tarvitsevani. Tämä vaati kuitenkin alkuun mielenlujuutta ja päättäväisyyttä. Pääsin siihen ajattelemalla kaikkea sitä hyvää mitä saan irti tästä elämäntyylistä: Terveellisemmän ruokavalion, hyvän olon eettisistä ruokavalinnoista ja opin uutta, sillä jouduin hankkimaan tietoa ravitsemuksesta entistä hanakammin. Tiivistetysti: olen saanut terveemmän mielen ja kehon.

Yksin tälle matkalle voi olla kuitenkin rankkaa lähteä, jos ei vielä omaa aiheeseen liittyvää pohjatietoa. Tulet tarvitsemaan uusia reseptejä, etsimään uusia ruokia tuttujen hyllyjen sijasta ja selittelemään mistä saat proteiinisi!

Suosittelen vastaavaan elämäntapamuutokseen apua ammattilaisilta, kuten ravitsemusterapeutilta tai liikunnan ammattilaiselta. Itse olen kerryttänyt tietotaitoa vegaanisesta ravitsemuksesta Pajulahden urheiluopistossa, Kajaanin ammattikorkeakoulussa ja kenties tärkeimpänä, oman kokemuksen kautta, vegaanina ikiliikkujana.


Terveemmän mielen ja kehon puolesta!


Ville-Mikko Kinnunen, Kehonpainoharjoittelun Spesialisti

puh. 045 1850 454 - ulpustudio@gmail.comTutustu Ulpustudion tarjoamiin PT-palveluihin, joihin kuuluu osana myös kattava ravitsemusneuvonta. Mikäli haluat lisätietoja, ota yhteyttä!

Tsekkaa myös KESÄKUNTOON verkkovalmennus, joka starttaa 4.3.2019 ;)