Voimaharjoittelusta on moneksi!

14.03.2019

Oletko etsimässä omalle treenillesi suuntaa ja et ole varma millaiseen harjoitteluun kannattaisi panostaa ja mistä voisi olla sinulle hyötyä? Monipuolisia hyötyjä, pikkujuttuja kuten elämänlaadun paranemista, terveen näköisen ja oloisen kehon ja toimintakyvyn tehostamista monissa kroonisissa sairauksissa sinulle tarjoaa voimaharjoittelu. Käydään tässä tekstissä läpi mistä kannattaisi lähteä liikkeelle voimaharjoittelussa, mitä ovat sen hyödyt ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota niin treenin yhteydessä, sitä ennen ja sen jälkeen.

Olen itse harrastanut voimaharjoittelua melko säännöllisesti viime vuodesta lähtien, poikkeuksena pari pidempää matkaa, jotka ovat sekoittaneet kalenteriani. Voin sanoa voimaharjoittelun tehostaneen voimatasojani huomattavasti. Ensinnäkin, rautaa nousee entistä enemmän, väsymys iskee treenissä myöhemmin, lihakset kasvavat ja erityisenä faktana haluan mainita sen tukeneen omaa harrastustani parkourin/freerunin parissa, jotka vaativat erityisesti nopeus- ja maksimivoiman kovaa kuntoa. Kun olen ammentanut itselleni lisää voimaa puntilta, siirtyy tuo voima muuhunkin tekemiseeni, kuten vaikka kykyyn tuottaa suurempi määrä voimaa erilaisia voltteja tehdessä tai arkisemmin; 

se siirtyy kykyyn nostaa aiempaa raskaita kuormia, vaikkapa sohvaa siivotessa.

Voimaharjoittelun myötä vahvistuvat lihakset ovat myös erittäin suuressa roolissa liikuntavammojen ehkäisyssä. Kun esimerkiksi polven ympärille on harjoittelun kautta saatu huomattavasti vahvemmat lihakset, suojaavat ne myös polvea vääntymiseltä äkillisessä liikkeessä. Etenkin harjoittamattomiin verrokkeihinsa nähden. Kun siis tunnet ensi kerran käy ''läheltä piti''-tilanne esimerkiksi polven vääntymisen kanssa - voit miettiä mitä olisi käynyt, jos et olisi harjoitellut sen vertaa mitä olet tähän mennessä tehnyt. Olisit todennäköisesti loukkaantunut.

Entä jos vääntömomentti olisi ollut hieman kovempi? Olisivatko tukilihakset pitäneet polven paikallaan vai päästäneet sen kiepsahtamaan ympäri? Olisikohan syytä vahvistaa lihaksia?

Kuinka voimaharjoittelua sitten harjoitellaan optimaalisesti? Huomioon pitää ottaa neljä asiaa:

-Oikeanlainen harjoittelu

-Säännöllisyys

-Lepo

-Ravitsemus

Oikeanlainen harjoittelu käsittää voimaharjoittelussa tietyn peruskaavan: isot painot (80-100% omasta maksimista) ja lyhyet sarjat kasvattavat maksimivoimaa, kun taas pienet painot pitkillä sarjoilla kasvattavat kestovoimaa. Lihasmassa kasvaa parhaiten näiden välimaastossa, keskisuurilla painoilla (60-80% omasta maksimista) ja keskipitkillä sarjoilla harjoitellen.

Säännöllisyys on yksi tärkeimmistä seikoista, jotka tulee ottaa huomioon, kun pyritään kehittymään. Kehitys vaatii sen, että sä käyt siellä salilla SÄÄNNÖLLISESTI ja treenaat lihasryhmiä useammin kuin kerran viikossa.

Vaikka aloittelevalla harjoittelijalla tämä yksi kerta saattaa vetää kipsiin, on noustava ja harjoiteltava. Lihakset tottuvat siihen mitä tehdään, ne tottuvat myös voimaharjoitteluun. Ole siis sinnikäs!

Lepo. Palautuminen. Tulokset. Muista mitä tahansa harjoittelua tehdessäsi riittävä lepo! Jos sun keho on jatkuvassa rasitustilassa, etkä anna sille aikaa levätä, eivät myöskään lihakset palaudu ja vahvistu. Riittävät yöunet (7-9h ihmisen fysiologiasta riippuen) ja kehonhuolto ovat ratkaisevassa asemassa myös säännöllisyyden tahdittajana. Jos olet liian väsynyt ja lihakset liian uupuneet, on kynnys lähteä harjoittelemaan myös suuri ja väsyneenä treenaaminen ei tapana ole kannattava. Tällöin harjoittelija saa harvoin itsestään riittäviä tehoja irti, mitä kehitys vaatisi!

Otetaan vielä tämän nelikon viimeinen luku käsittelyyn, eli ravitsemus. Tärkeintä on panostaa perusasioihin ja välttää turhaa hifistelyä. Lihasten ja voiman kasvun rakennuspalikat löytyvät aminohapoista, jotka saat proteiinia syömällä. Rasvahapot rasvoista (mieluiten laadukkaista kasvirasvoista) ja glykogeenin varastot täyttyvät syömällä hiilareita (muista täysjyvä!). Energiansaantia on myös syytä pohtia. Jos tahdotaan nostaa lihasmassaa, on syytä pyrkiä plussakaloreille, kun taas kiinteytyessä lievät miinuskalorit ja ylläpitävä treeni ovat avain onneen.

Oikotietä onneen nämä neljä tärkeintä tasoa eivät kuitenkaan tarjoa. Ne tarjoavat sinulle erittäin oivalliset välineet tavoitteidesi saavuttamiseen, on kyse sitten maksimivoiman harjoittamisesta, lihaskasvun optimoinnista, kiinteytymisestä tai lajivoiman tukemisesta. Kyllä, nämä välineet (Oikeanlainen harjoittelu, Säännöllisyys, Lepo ja Ravinto) mahdollistavat sinun onnistumisesi, mutta ne vaativat sinulta sen, että panostat niihin!

Voimaharjoittelu on yksi monipuolisimmista tavoista harjoittaa kehoaan haluttuun suuntaan ja sillä on jokaiselle jotain annettavaa. Lihastesi voimaharjoittelu mahdollistaa kehollesi paremman toimintakyvyn, auttaa sinua ehkäisemään ja vaimentamaan loukkaantumisia, tehostaa kehosi metabolisia toimintoja, huoltaa pääkoppaa (liikuntahan on silkkaa nautintoa!) ja vielä viimeisenä, se ei saa sinua pelkästään näyttämään terveeltä, hyvinvoivalta ja vahvalta, vaan se tekee sinusta kaikkea tätä!

Meillä Ulpustudiolla panostetaan ammattitaitoiseen valmentamiseen, jossa korostuu asiakkaan henkilökohtainen kohtaaminen, tieto sekä taito ihmisen toiminnasta ja valmennus, joka pyrkii oikeanlaisen harjoittelun, säännöllisyyden, levon ja ravinnon kautta saamaan sinut perille tavoitteidesi luokse!

Vahvaa viikonloppua juuri sinulle!

Ville-Mikko Kinnunen

ETKÖ IHAN TIEDÄ, MITEN SINUN PITÄISI TREENATA? OLETKO EPÄVARMA OMASTA TEKNIIKASTASI? SATTUUKO JOKU LIIKE VÄÄRÄÄN PAIKKAAN? TULE TESTAAMAAN OMAA TEKNIIKKAA! VARAA TÄSTÄ PAIKKA VALMENNUSTAPAAMISEEN SALIMAKSUN (10eur) HINNALLA.

Tai tule mukaan BOOTCAMP KOTIIN VALMENNUKSEEN!
Lue lisää: