Voimistelurenkaat - monipuolinen ja sopiva treeniväline kaikille

12.07.2019

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Voimistelutuote


Kun mä olin pieni, meidän olohuoneessa roikkui puiset renkaat. Niissä kiepuin ja roikuin menemään harva se päivä. Nykyään ohjeistan jokaista valmennettavaani käyttämään renkaita ainakin jossain vaiheessa treeniä tai jopa kokonaan. Miksi? Voimistelurenkailla harjoittelu on kehittävää, turvallista ja monipuolista. Jokainen liike renkailla haastaa myös keskivartaloa ja koko kehon asentoa tukevia lihaksia. Harjoittelemalla renkailla sinusta tulee vahva, terve sekä taitava. Renkailla harjoittelu on erittäin helppo säätää sopivaksi taitotasosta riippuen. Olit sitten vasta-alkaja tai liikunnan ammattilainen - on renkailla harjoittelu on hauskaa, monipuolista ja haastavaa. 


Renkailla harjoitellessa korostuu kehon kokonaisvaltainen hallinta 

Mikään ruumiinosa ei toimi voimistelurenkailla harjoitellessa yksin. Kehossa lihakset toimivat ketjussa ja voimistelurenkailla treenaat kehon ketjun toimivuutta lähes automaattisesti. Halutessasi voit toki eristää liikkeitä enemmän esim. hauikselle tai ojentajalle, mutta samaan aikaan liikkeessä on mukana vähän koko keho, koska renkaat roikkuvat kiinnityspisteistä ja ovat näin ollen epästabiilit. Hihnojen pituutta säätämällä säädät helposti liikkeiden vaikeustasoa ja haastat itseäsi joka kerran hieman enemmän. Kehon kulmaa ja etäisyyttä muuttamalla säädät myös vastusta oman lähtötasosi mukaan. Kun hihnojen säätö sujuu kuin tanssi, treeni etenee saumattomasti eteenpäin. 


Vasta-alkajakin voi harjoitella leuanvetoa ja muscle uppia?

Renkailla kuka vaan voi helposti harjoitella myös vaativia voimisteluliikkeitä kuten vaikkapa muscle uppia eli palomiespunnerrusta. Vasta-alkaja voi harjoitella palomiespunnerrusta jalat maassa ja taitojen sekä kunnon kehittyessä siirtää harjoittelua kauemmas lattian pinnasta.

Jos leuanveto ei vielä suju, renkailla voi aloittaa harjoittelun esimerkiksi erilaisista souduista. Sen jälkeen renkaita voi nostaa korkeammalle ja tehdä vaikka hyppyleukoja tai negatiivisia laskuja. Pikkuhiljaa voimien ja liikeradan hallinnan kasvaessa leuanveto alkaa sujumaan melkein kuin itsestään. Toki riippuu paljon kehotyypistä, kuka saavuttaa leuanvedon nopeammin, kuka hitaammin. Jokainen voi kuitenkin harjoitella leuanvetoa jo ihan vaikkapa vain parantaakseen omaa ryhtiä. Puolierotkin tasaantuvat, kun muistaa harjoitella välillä yksi käsi tai yksi jalka kerrallaan. 


Parhaimmillaan renkailla harjoittelu on hauskaa, monipuolista ja haastavaa.

Voimistelurenkailla treenatessa yhdistät treenissäsi eri tavalla voimaa ja taitoja. Saat tehokkaasti voimaa, ketteryyttä ja kehonhallintaa, kun haastat itseäsi taitotason mukaan. Renkaat sopivat hyvin sekä voiman kehittämiseen, tukilihasten treeniin, kuntoutukseen kuin vaikka ihan kunnon kehittämiseenkin. Halutessasi voit kasvattaa myös kestovoimaa, nopeusvoimaa tai jopa maksimivoimaa! Renkaat toimivat hyvin myös iäkkäämmän ihmisen treenimetodiksi, sillä tarvittaessa renkaista saa tukea liikkumiseen ja tasapainojen harjoitteluun! 


Ota ammattilaisen asenne ja treenaa itsesi huippukuntoon renkailla! Nappaa tästä Ulpun ohjeet rengastreeniin:


Esimerkki kokonaisvaltaisesta rengasharjoittelusta, halutessasi voit valita ohjelmasta sinua kiinnostavat osiot oman harjoittelusi tueksi:

Lämmittely, renkaat keskellä:

Katse kiinnityspisteeseen päin

6 x kyykky renkailla

6 x soutu renkailla

6 x taitto ja rullaus renkailla

Katse poispäin kiinnityspisteestä

6 x rullaus ulospäin

6 x askelkyykky kädet I asentoon

6x askelkyykky kädet Y asentoon

Katse kiinnityspisteeseen päin

6 x kasakkakyykky

6 x pistoolikyykky

6 x selän venytys roikkuen katse kainaloiden ali


Treeni: Jokaista liikettä kolme sarjaa. Pidä riittävän pitkä tauko liikkeiden välissä, jotta jaskat tehdä liikkeet yhtä hyvin uudestaan.

Voima osio, renkaat keskellä tai alhaalla:

3 x 8-12 soutua renkailla haastavassa kulmassa

3 x 12 + 12 lohikäärmekyykkyä tai pistoolikyykkyä oman taitotason mukaan

3 x 8-12 punnerrusta ala- tai yläasennossa oman taitotason mukaan

3 x 12 + 12 bulgarialainen kyykky jalka renkaassa tai kasakkakyykky oman taitotason mukaan

Intervalli osio, renkaat keskellä:

30 s työaika 15 s lepo 3 kierrosta, kierrosten välissä 1min tauko

Kyykkyhyppy renkaiden kanssa (JOS EI JAKSA HYPPIÄ KOKO AIKAA, VOI MYÖS KYYKÄTÄ ILMAN HYPPYÄ)

Yhden käden soutu kierrolla oikea

Askelkyykkyhyppy tai pistoolikyykkyhyppy oman taitotason mukaan (JOS EI JAKSA HYPPIÄ KOKO AIKAA, VOI MYÖS TEHDÄ PERUS ASKELKYYKKYÄ TAI PISTOOLIKYYKKYÄ REIPPAASTI)

Yhden käden soutu kierrolla vasen

Core osio 1-3 kierrosta:

Renkaat keskellä:

Peruspito suorilla käsillä 0-10s

Peruspidossa keränostot 0-10kpl tai L-istunta 0-10s

Renkaat alhaalla:

Jalat renkaissa lankku 10-30s

Lankusta keränostot tai taitto ylös 0-10kpl


Treeniterveisin

Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka

 

HALUATKO OMAT VOIMISTELURENKAAT KOTIISI?