RYHDIKKÄÄSTI HALLINTA

Ryhdin pitämisessä on tärkeää asentohallinta ja lantion alueen lihasten vahvistaminen sekä kehotietoisuus. 

Lantio on koko kehon keskus, jonka hallinta vaikuttaa koko kehoon. Nyt haetaan hallintaa ja tietoisuutta lantion alueelle ja kohennetaan coren ja pakaran aktivaatiota. Lantion asentoon pystyy jokainen vaikuttamaan itse. Jos lantio on kallistunut tai kiertynyt johonkin suuntaan, koko keho voi joutua epäjärjestykseen. Seurauksena voi olla kiputiloja polvissa, lonkissa, selässä, niskassa ja olkapäissä. Myös jalkojen eripituisuus, välilevyn pullistumat ja huono ryhti voivat johtua lantion virheasennoista. 

Tunne oman lantion liikkuvuus ja hallinta, niin olet vahvempi kaikessa liikkumisessa!

Tarvitsetko apua? Ota yhteys ulpustudio@gmail.com

Onko sinulla notkoselkä?

Jos alaselkäsi väsyy tai kipeytyy joutuessasi seisomaan pitkään, saatat kärsiä notkoselästä.

Usein notkoselkä johtuu heikoista lantiota tukevista syvistä lihaksista, lihaskireyksistä, huonosta ergonomiasta ja liiallisesta istumisesta. 

Onko lantiosi vinossa? 

Asetu seisomaan lantionlevyiseen asentoon peilin eteen. Aseta kätesi lonkkaluiden reunoille. Jos huomaat peilistä katsoessasi käsiesi olevan eri korkeudella, lantiosi voi olla virheasennossa. Toisinaan lantio voi seisoma-asennossa olla suorassa, mutta liikkuessa vinossa. Tähän auttaa pakaralihasten järkevä harjoittaminen. 


Onko sinulla liian suora selkä? 

Liian suora alaselkä voi saada niskan työntymään eteenpäin.

Asetu seisomaan lantionlevyiseen asentoon toinen kylki kohti peiliä. Jos alaselässäsi ei näy luonnollista notkoa, vaan alaselkä on hyvin suora, lantiosi on saattanut kallistua liian taakse. Erilaiset rullaukset, vatsalihasten kotrollointiharjoitukset ja luonnollisen notkon etsiminen auttaa suoran selän notkistamisessa. 

Hallintaharjoituksia lantion alueelle:

  1. Jalan nosto koukkuselinmakuulta, niin että lantio pysyy luonnollisella notkolla. 6-12 toistoa
  2. Jalan lasku 90 asteen kulmasta, niin että lantio luonnollisella kaarella tai selkäranka lattiassa kiinni. 6-12 toistoa
  3. Roll like a ball. Pyöristä selkää, tue käsillä polvista tai haastavampi versio ilman käsiä. Tee yksittäisiä toistoja tai 2-6 rullauksen sarjoja. Tässä laatu korvaa määrän.
  4. 1 jalan lantion nosto- 5-10 nostoa per puoli
  5. Kävely hartiasillassa. Muutamia askeleita aluksi, jos tuntuu helpolta, niin sitten enemmän. 

Kun olet tehnyt kaikki harjoitukset, jää hetkeksi selinmakuulle ja fiilistele omaa kehoa. Mikä osa kehosta koskettaa lattiaa tiiviimmin, mikä kevyemmin. Anna kehonpainon laskeutua lattiaa vasten. Rentoudu