Halu kehittyä

Halu kehittyä.

Noniin, nyt se on päätetty! Haluan saada sen kauan haaveilemani suorituksen tehtyä ja nyt alan panostaa treeneihin ihan kybällä. Kuukauden käyn säännöllisesti treeneissä vaikka samaan aikaan töissä menee myöhään, perheessä tulee kriisejä ja nukkuminen sekä syöminen on vähän sinnepäin. Tulokset aluksi nousevat,mutta sitten tulee seinä vastaan, tuntuu että ei jaksa eikä kehosta saa enään mitään irti, tulokset junnaa paikallaan ja masentaa. Onko vika mussa vai missä? Päätän lopettaa koko homman ja todeta että ei musta oo tähän. En koskaan saa sitä ja sitä tavoitetta saavutettua. Parempi vaan luovuttaa jo nyt niin ei mee enempää aikaa hukkaan. Muut pystyy mut mä en. Mus on jotain vikana....

 

Tällaisia ajatuksia saattaa liikkua sellaisten ihmisten päässä, jotka ovat päättäneet viedä itsensä sille uudelle tasolle jossa eivät ole ennen olleet ja joka ei tule helpolla. Itsensä syyttely ja vikojen haku on itseään ruokkiva kierre, joka vie vain syvemmälle masennukseen ja toivottomuuteen. Vaikka vika ei todennäköisesti ole sussa - oikeesti! Jos et tähtää maailman ennätyksiin ja kilpaile eliittitasolla, niin melkein mitä vaan voi saavuttaa, kunhan tavoitteet on järkevästi asetettu. Se mikä estää niiden tavoitteiden toteutumista on usein kaikki se muu, mikä pyörii niiden treenien ulkopuolella, eli ne muut olosuhteet mitkä vaikuttavat kehittymiseesi.


Pari sanaa fysiologiasta.

Ihmiskeho pyrkii säilyttämään luontaisen tasapainotilan, jossa olosuhteet olisivat suht vakaat ja mieluisat. Esimerkiksi jos saat haavan käteesi, niin siitä aiheutuva verenvuoto ei ole lähtökohtaisesti mieluisa tai vakaa olotila, sillä se voisi johtaa vakaviin ongelmiin (kuten hömm kuolemaan?) ja siksi keho pyrkiikin korjaamaan tämän tyrehdyttämällä verenvuodon omalla hyytymisreaktiollaan. Keho myös pyrkii mukautumaan ympärillään vallitseviin olosuhteisiin ja niiden tuomiin vaatimuksiin, sen omien mahdollisuuksien mukaan, jotta sillä olisi paremmat mahdollisuudet selvitä ympäröivässä ympäristössä. Esimerkiksi jos ihosi altistuu riittävästi auringon valolle, niin se aiheuttaa siinä vaurioita ja keho pyrkii vastaamaan tähän luomalla ihosta kestävämmän, jotta ihosi selviäisi paremmin uudesta altistuksesta tälle ympäristön tuomalle vaatimukselle. Näin saadaan aikaan se rusketus jota tavoitellaan kesäisin kun otetaan aurinkoa siellä rannoilla.

 

Mutta miten tää auringonotto ja haavat liittyy siihen et mä haluun penkata sen 100kg ens viikolla?

 

Kun me mennään salille treenaamaan, niin me tarkotuksella halutaan altistaa keho sellaiselle stressille, että se mukautuu siihen. Silloin se tekee meidän kropasta vahvemman, jotta me voitais kohdata se sama stressi/treeni seuraavalla kerralla paremmin. Eli kun sä penkkaat ekaa kertaa vaikka 60kg kymmenen kertaa ja se on sulle riittävän haastava, niin sä lähetät keholle viestin et nyt ympäristö vaatii multa tarpeeksi voimaa ja kuntoo et tää rauta nousee ja mun (kehon) on paras kasvaa vahvemmaksi tai muuten se 60kg tulee järkyttämään mun tasapainotilaa joka kerran kun se tulee vastaan treeneissä.

 

Sitten pari ikävää totuutta.

 

 

Ikävä totuus numero 1.

Lihaksen kasvatus vaatii keholta resursseja ja vaivaa ja se mielummin käyttää ne resurssit peruselintoimintojen pyörittämiseen (lähtökohtaisesti hyvä juttu) ja ylimääräisen energian se mielellään varastoi kehoon rasvaksi odottamaan sitä päivää kun energiasta olisi mahdollisesti pulaa. Keholle pitää siis antaa jokin syy miksi se laittaisi niitä kallisarvoisia resursseja lihaksen kasvatukseen eikä vyötärölle rasvaksi.

 

Ikävä totuus numero 2.

Kun keho altistuu riittävän monta kertaa samalle stressille ja mukautuu siihen, täytyy sen altistua isommalle annokselle stressiä jotta kehitys jatkuu. Eli jos penkkaat sillä 60kg kympin sarjan parissa treenissä ja se nostaa sun penkki tulosta koska keho mukautuu kasvattamalla sun lihaksia, niin kohta se 60kg kympin sarja ei enää riitä, vaan sun pitää tehä se kympin sarja 65 kilolla tai 12 toistoa 60kg tai useamman kympin sarja sillä 60kg. Tapoja on monia, mutta yhteneväinen lainalaisuus on se että stressin pitää kasvaa. Eli sun pitää tehdä enemmän kuin viimeksi tai keholla ei ole mitään syytä jatkaa kehittymistä.  Jos tämä ei olisi totta niin me voitais aina tehdä se sama treeni vuodesta toiseen sillä 60kg ja kehittyminen vaan jatkuis kunnes sä penkkaisit 100kg ja sen jälkee 200kg ja 300kg jne....

 

Ikävä totuus numero 3.

Keho mukautuu myös toiseen suuntaan. Eli kun ne isot hauikset on ny treenattu ja sä ajattelet et ny voidaan vaa chillata loppu elämä ja nauttii, niin ikävä kyllä ne sun hauikset myös ajan saatossa katoo jos sä et treenaa. Lihaskudoksen ylläpito nimittäin vie energiaa keholta ja jos sille ei anna jotain syytä pitää siitä kiinni, niin se ei sen säilyttämiseen tuhlaa resursseja. Tämä ei tarkoita että viikon tai kuukauden lepo vie sulta kaikki lihakset, joten älä ny panikoi jos jäi yksi treeni väliin! Mutta jos seuraavat 6kk meinasit istua sohvalla ja mussuttaa vaan sipsejä, niin voi olla että ne sun suurella vaivalla hankitut hauikset ei oo enää entisensä sen jälkeen.

Eli säännöllinen treeni on kaiken a ja o.

 

Missä mennään sitten metsään?

Stressiä/treeniä voi olla myös liikaa. Jos kertarysäyksellä altistat kehon liian kovalle stressille, niin se saattaa ylittää kehon sen hetkisen potentiaalisen kyvyn mukautua siihen. Lopputuloksena onkin heikompi, eikä vahvempi kroppa. Palataan aurinko/rusketus esimerkkiin. Jos otat ensimmäisenä päivänä 15min aurinkoa ja se on ihollesi sopiva stressi ja ihosi mukautuu siihen ruskettamalla itseään hieman. Seuraavana päivänä päätät ottaa 25 min aurinkoa koska ihosi on mukautunut 15min auringonsäteiden altistukselle ja tarvitaan isompi altistus että saat tummemman rusketuksen. Kolmantena päivänä otat aurinkoa 35 min neljäntenä 45 min jne.. Kunnes olet saanut unelmiesi rusketuksen! Mitä jos tämän maltillisen ja pitkällä aikavälillä tapahtuvan altistuksen sijaan päätät ottaa ensimmäisenä päivänä aurinkoa 120min putkeen? Todennäköisesti ihosi palaa pahasti, koska se ei ole mukautunut näin suureen auringonsäteiden tuomaan altistukseen ja tämä määrä on myös niin suuri, että se ylittää ihosi sietokyvyn mukautua siihen halutulla tavalla. Joudut ehkä parantelemaan ihoasi viikon ja tuona aikana  et pääse rakentamaan haluamaasi rusketusta, koska ihosi ei ole palautunut siitä aikaisemmasta stressistä, minkä tuo 120min altistus aiheutti. Mahdollisesti ihosi on viikon päästä jopa haaleampi kuin aikaisemmin koska olet joutunut olemaan viikon sisällä, suojellen haurasta ja kipeää ihoasi.

Salille vietynä tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä että kun sopiva treeni sinulle olisi vaikkapa tuo 60kg penkissä 10 toistoa ja 3 sarjaa, jolla saisit aikaiseksi hyvän treenivasteen, niin päätätkin malttamattomuuttasi tehdä tuolla 60kg 12 toistoa hampaat irvessä ja vieläpä 10 sarjaa. Koska kehosi ei ole vielä lähimainkaan tottunut tällaiseen stressin määrään, joutuu se todennäköisesti korjailemaan aiheuttamaasi tuhoa ehkä jopa viikkoja kun se yrittää palautua. Tänä aikana et ehkä pysty treenaamaan koska sun paikat on niin kipeät että ajatuskin liikkumisesta sattuu ja vaikka puskisit kivun läpi, niin hermostosi/luusi/nivelesi eivät todellakaan ehkä ole valmiita uuteen treeniin. Pahimmassa tapauksessa joudut seuraavan viikon tai kaksi vain odottelemaan että kroppasi paranee edes normaali tasolle ja silloin kaikki tai suurin osa niistä hyödyistä mitä ehkä sait tuosta treenistä ehtivät kadota ennen kuin pystyt niitä hyödyntämään seuraavassa treenissäsi.

Eli treenin pitää olla sopivan haastavaa, eikä se saa mennä överiksi!

 

Ikävä totuus numero 4.

Sun kroppa ei välitä mistä siihen tulee stressiä, se vain reagoi siihen stressiin. Eli jos nyt ajattelet että sä käyt salilla 3 kertaa viikossa ja ne on sun ainoat stressin lähteet mitkä vaikuttaa sun kehitykseen, niin ikävä kyllä se ei oo näin. Huono uni, ravinto, riidat kotona, työ, kiire jne... Kaikki stressaavat asiat voi vaikuttaa siihen paljonko sun keho pystyy kehittymään. Stressi kuormittaa aina koko kehoa, oli sen lähde mikä tahansa. 

Voit ajatella sun stressin sietokykyä vähän niinkuin saldona joka on sulla päivän aikana käytettävissä: kun oot sen saldon käyttäny, niin lisästressistä on enemmän haittaa kun hyötyä. Treenamalla me pystytään kasvattamaan tuon päivittäisen saldon suuruutta, mutta se tapahtuu  pikkuhiljaa ja ajan kanssa. Joten jos sulla on ollut esim vaikea riita kotona, huono uni, syönyt mitä sattuu ja vieläpä ihan kreisi työpäivä, niin tossa kohtaa voi olla et se sun saldo on jo käytetty ja jos meet kuitenkin puskemaan kovaa treeniä siihen päälle, niin siitä voi olla loppujen lopuksi enemmän haittaa kuin hyötyä sun keholle ja sun tavoitteille.

 

Summa summarum:

Treenaaminen ja suorituskyvyn kehittäminen ovat aikaa, vaivaa ja energiaa vievää hommaa. Se että me treenataan fiksusti ja nousujohteisesti on tärkeätä, jotta me saadaan hyviä ja mielellään mahdollisimman pitkäkestoisia tuloksia aikaiseksi. Mutta ihan yhtä tärkeää kuin se treenaaminen on PALAUTUMINEN siitä treenaamisesta. Jos sä painat salilla kuin hullu ja annat siellä 100% joka kerta, niin silloin sun pitäis panostaa siihen palautumiseen vähintään sen saman 100%. Jos elämässä on menossa hirvee härdelli kun työt painaa, perhe vaatii sulta paljon, et ehdi syödä hyvin ja uni jää vajaaksi, niin silloin sun arjen olosuhteet on ehkä sen verran stressaavat että ne kilpailee sun palautumisen resursseista sen sun treenin kanssa ja kehitys siellä salilla voi jäädä hyvin vaatimattomaksi. Tällaisessa tilanteessa hyvä ratkaisu olisi ehkä miettiä niitä tavoitteita vähän syvemmin - että paljonko ne sulle merkkaa? Tai voiko niitä ehkä muokata? Jos sulle merkkaa ihan sikana se että sä haluat penkata sen 100kg, niin sit sun pitää järjestää sun elämän olosuhteet niin, että sen saavuttamiseen on oikeat edellytykset. Tai sitten sä toteat et hey 100kg on vaa numero ja mulle riittää et mä pysyn terveenä ja hyvinvoivana, koska nää muut asiat mun elämässä on tärkeämpiä just nyt kuin se mun 100kg penkki.

Loppujen lopuksi jää sun päätettäväksi mihin sä haluut panostaa ja mikä sulle on tärkeetä.

 

Ja hei,

- mulle on tärkeätä auttaa sua voimaan hyvin, päätit sitten mitä tahansa.

Terveisin:

Juha - se valmentaja jolle sun hyvinvointi merkkaa jotakin.

 Tule kokeilemaan valmennusta Juhan kanssa!

Voit varata oman henkilökohtaisen valmennustapaamisen [email protected] tai 040 7218478 

Halutessasi voit ilmoittautua kokeilemaan myös pienryhmävalmennusta.

Juha valmentaa studiolla Kehopower pienryhmää maanantaisin klo:18.30-19.30 sekä ulkovalmennusta lauantaisin Siilitien urheilupuistossa klo:15.30-16.30. 

Maanantain pienryhmävalmennus on tällä hetkellä täynnä, jonoon voi ilmoittautua odottamaan paikkojen vapautumista. 

Lauantain ulkovalmennuksessa on vielä tilaa. 

Ulpustudion valmennuksia pääsee kokeilemaan 10eurolla. Kokeileminen ei vielä sido mihinkään. Kysy rohkeasti lisää! [email protected] tai 040 7218478

 

Close

50% Complete

Tilaa lahjakortti täyttämällä oheinen lomake

Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja saat maksuohjeet lahjakorttiin (lahjakortin voi ostaa itselleen liikuntaetuuksilla, laskulla, tilisiirrolla tai maksulinkillä).

Maksun jälkeen lähetämme sinulle lahjakortin sähköpostin liitteenä (PDF) tai kirjeenä (KORTTI).

Kiireellisissä tapauksissa lähetä suoraan viestiä

040 721 8478 ❤️