Kokonaisvaltaista keskivartalotreeniä

Me nykyajan ihmiset istumme paljon - ruudun ääressä, töissä sekä arjessa ja vieläpä huonoissa asennoissa. Erityisesti koronan aikana etätyö kuormittaa kehoa ja rankas vielä lisää, koska kotona ei välttämättä ole ergonomisia työasentoja saatavilla. Pilateksesta löytyy tukea sekä lannerangan että hartiaseudun, niskanseudun kipu- ja ongelmatiloihin. Jo ihan perusarkeen pilateksesta saa selkään tukea keskivartalon harjoittamisesta. Jos selkä kipuilee seistessä pitkään tai työskentely kuormittaa niska- hartiaseudun aluetta, tuo pilates kehoon tarvittavaa voimaa ja tukea, jolla omia asentoja voi korjata ja löytää helpotusta oman arjen tuomiin haasteisiin. Kivuton ja jumiton keho löytyy, kun vahvistaa kehoaan oikein sisältä päin.

Olen alunperin tanssija. Olen tehnyt pitkän uran Kansallibaletin tanssijana, josta nyt jäin eläkkeelle. 19 vuotiaana mulle tuli ensimmäinen välilevynpullistuma rankaan. Pullistuma oli lannerangassa. Mulla on muutenkin haastava skolioosi rangassa ja nuorena, kun ei ollut tarpeeksi tukea, etenkin vatsalihasten syvien lihasten tukea, niin tanssissa tuli loukkaantuminen. Kuntoutin pullistuman hyvin, keho ja ranka olivat nuoria.

Uran edetessä selkäongelmat kuitenkin jatkuivat. Koko tanssijan uran aikana mulle on tullut lannerankaan 2 kertaa välilevyn pullistuma ja kaularankaan yksi. 20 vuotta sitten löysin pilateksen ja rupesin treenaamaan sitä aktiivisesti tanssin ohessa. Huomasin aika pian, että siitä tulee hyvä tuki keskivartaloon, josta on suuri apu ja hyöty, paitsi ihan toimimisessa perusarjessa, niin myös tanssissa ja aktiiviliikkumisessa.

Konkreettisin asia, mikä pilateksessa auttaa selkäongelmiin, on se, että hyvän ohjaajan avulla saa työstettyä laadukkaasti ja ajatuksen kanssa syviä vatsalihaksia, vinoja vatsalihaksia, lantionpohjan lihaksia sekä syviä selkälihaksia. Niitä treenatessa oikealla tavalla alkaa keskivartaloon muodostua sellainen syvä korsetti, joka tukee selän, lannerangan ja koko rangan ja kehon terveyttä. Nikamien väliin tulee tilaa, ranka pitenee ja se vaikuttaa myös ihan perusryhtiin. Mikään yksittäinen vatsalihastreeni ei tuo yhtä kokonaisvaltaista keskivartalon hallintaa ja voimaa, niin kuin pilates. 

Noin vuosi sitten mulle tuli isompi välilevyn pullistuma siitä samasta nikamavälistä, missä silloin 19 vuotiaana oli se ensimmäinen pullistuma. Olen sitä taas kuntouttanut pilateksen avulla ja jälleen kerran huomannut, miten keskittyneellä ja rauhallisella syvien vatsalihasten, vinottaisten vatsalihasten, lantionpohjan lihasten ja selkälihasten harjoittamisella voi itse vaikuttaa oleellisesti selän ja rangan terveyteen. Pilates auttaa sekä kuntoutuksessa, että selän ja kehon hyvinvoinnissa yleisesti. Tärkeää harjoittelussa on, että se kaikki työ mitä keskivartalo tarvitsee, toteutetaan mahdollisimman oikein. Kun saa keskivartaloon oikeanlaista tukea, koko kehon terveys paranee oleellisesti. Pilates auttaa ihan tavallisiin selkävaivoihin, mutta myös isompiin ja vakavampiin ongelmiin, kuten esimerkiksi välilevynpullistumiin.

 

Pilates tuo tukea myös sali- ja voimaharjoitteluun. Parasta olisi, jos voisi tehdä pilatesharjoittelua puoli tuntia ennen treeniä. Tällöin saa syvät tukilihakset käyttöön ja on helpompi tehdä salitreeniä isoilla ja pinnallisilla lihaksilla. Pilateksen pohjimmainen ajatus on että kehoon löytyisi oikea ajoitus lihaksille reagoida. Ensin tulisi syttyä syvä lihas ja sitten tulevat käyttöön pinnalliset lihakset, joilla tehdään isompi, raskaampi lihastyö. Tämä on kehon terveyden ja rangan terveyden kannalta oikea lihasten aktivointijärjestys. Tarvitaan sekä syvä lihastuki syviin vatsa- ja selkälihakseen sekä lantionpohjaan että paljon isojen lihasten voimaa, jotta keho voi hyvin. Kokeile siis kumpaakin - sekä pilatesharjoittelua, että painoharjoittelua!

 

Nähdään pian tunneilla!

Mun kanssa pääsee harjoittelemaan pilatesta aina keskiviikkoisin Ulpustudiolla klo:16-17, harjoittelemaan pääsee myös halutessaan etänä. Lue siitä lisää:

https://studio.mykajabi.com/pilates-pienryhmassa

Halutessasi voit aloittaa myös Pilateksen alkeiskurssilla:

https://studio.mykajabi.com/pilates

Suurimmasta osasta valmennustunneista tehdään myös tallenne asiakkaan omaan käyttöön, eli halutessasi pääset miettimään harjoituksia vielä tunnin jälkeenkin. 

 

Onnistutaan yhdessä!

 

Terveisin Marjis

Close

50% Complete

Tilaa lahjakortti täyttämällä oheinen lomake

Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja saat maksuohjeet lahjakorttiin (lahjakortin voi ostaa itselleen liikuntaetuuksilla, laskulla, tilisiirrolla tai maksulinkillä).

Maksun jälkeen lähetämme sinulle lahjakortin sähköpostin liitteenä (PDF) tai kirjeenä (KORTTI).

Kiireellisissä tapauksissa lähetä suoraan viestiä

040 721 8478 ❤️