Meillä kaikilla on oikeus voida hyvin

 

Tämä blogi on kirjoitettu yhteistyössä Hyvinvointiala HALI Ry:n kanssa. 

 

Wellnessmalli kisan finalistina mun tehtävä oli valita haastatteluun yksi Hyvinvointiala HALI Ry:n jäsenjärjestö ja mä päädyin valitsemaan sieltä Kukunori Ry:n ja haastattelin sen toiminnanjohtajaa Markus Raiviota.
Valitsin Kukunorin, koska se oli mulle entuudestaan tuttu, sillä mä olen tuottanut liikunnallisia treenivideoita Kukunorin hankkeeseen Naapuruston Nassikat. Naapuruston Nassikat oli hanke, jonka tavoitteena oli ennaltaehkäistä lasten yksinäisyyttä. 

 

"Kukunori innostaa kaikkia tarttumaan toimeen ja kehittämään uutta hyvinvoinnin kulttuuria. Kukunori haluaa nähdä maailman, jossa kaikki ihmiset voivat hyvin yhdessä luodun toimintakulttuurin avulla."

 

Kukunorin toiminnanjohtajana on Markus Raivio - pitkän linjan mielenterveyden ammattilainen. Markus valittiin juuri ensimmäisenä suomalaisena maailman johtavien yhteiskunnallisten yrittäjien verkostoon Ashokaan. Ashoka kokoaa yhteen muutoksentekijöitä ympäri maailmaa. 

 

Luova ja rohkea paremman tulevaisuuden rakentaja

Markus on syntynyt Tampereella ja viettänyt nuoruutensa Porissa. Omien sanojensa mukaan "Nuoruudessa elämässä on ollut paljon rikkonaisia hetkiä ja suunta on ollut haussa”. Yläasteikäisenä Markus hakeutui seuraan, jossa ei ollut oikeanlaisia roolimalleja joten elämän suunta olisi voinut viedä ihan toisenlaiseen paikkaan kuin missä Markus on nyt. Onneksi musiikki löysi Markuksen jo tosi pienenä ja siitä tulikin Markukselle tärkeä, koko elämää ohjaava juttu. 

Markus soitti rumpuja, kitaraa ja lauloi - ja jo yhdeksän vuotiaana Markus soitti bändissä. Bänditoiminnan yhteisöllisyys toi draivia ja Markus koki olevansa hyvä jossain. Musiikin kautta Markus päätyi Helsinkiin opiskelemaan musiikkia ja valmistuikin Sibelius akatemiasta pääaineenaan musiikkiterapia.

Muusikkona Markus on toiminut lukuisten suomalaisten ykkösartistien kanssa ja juhlinut kultalevyjä, mutta jossain vaiheessa kättentaputukset keikoilla eivät enää täyttäneet elämää samalla tavalla, vaan kasvoi halu tehdä jotain vielä merkityksellisempää. Tämän takia Markus ajautui mielenterveystyöhön. ”Tästä mä oon löytänyt mun uudet hitit”. 

Markus aloittaa jokaisen aamunsa keksimällä kaksi uutta ideaa ja onnekseen hänellä on tämä Kukunori, jossa he voivat yhdessä miettiä erilaisia ideoita ja niiden toteutuksia valtakunnallisella tasolla.

Markus sanoo: ”Joka päivä on tullut 2 ideaa jo vuosia. Ja se on muuten tosi kiva harrastus, jota mä suosittelen lämpimästi muillekin. Yritä parantaa maailmaa kahden idean verran joka päivä!” Pitäiskö sun ja munkin tarttua tähän ajatukseen? Varmaan jo yksikin idea alkuun riittäisi. 

 

Markus uskoo yhteistyön voimaan ja kokee että yhteistyötä pitäisi rakentaa niin että se tukisi ihmisten hyvinvointia.

"Mitä ikinä me tehdäänkään, niin meidän pitää tehdä yhteistyötä. Ihmiset on kuitenkin enemmän samanlaisia kuin erilaisia keskenään."

 Markuksen energia on lämmin ja kiireetön. Haastattelun aikana puhumme paljon myös ihmisten kohtaamisesta ja siitä kuinka mielen hyvinvointi rakentuu niistä pienistä hetkistä ihmisten välillä. Kaikessa kanssakäymisessä onkin tosi tärkeää kuinka me kohdellaan toisia ihmisiä. Se voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta itsestäänselvyyskin saattaa unohtua, kun elämässä on kiire tai eteen tulee vastoinkäyminen tai odottamaton tilanne. Sellaisten hetkien varalta on tärkeää, että on olemassa jokin käyttäytymismalli, jota pystyy ja on valmis noudattamaan tilanteesta riippumatta.

Muistathan arvostaa toisen aikaa, se on aina ainutlaatuista.

Rock ’n Rollia - ei mitään terapiaa!

Kukunori syntyi, koska Heikki Hyvönen ja Markus Raivio halusivat perustaa kulttuuripainotteisen yhdistyksen mielenterveyspuolelle. Tarkoitus ei niinkään ollut tehdä terapiaa, vaan antaa ihmisille mahdollisuuksia olla taiteilijoita ja muusikoita. Ensimmäisenä Kukunori alkoi järjestää festaria nimeltä Moniäänirock, jota taas viritellään uudelleen pandemian jälkeen johonkin kaupunkiin.

Voit seurata festarin matkaa mm. facebookissa:

https://www.facebook.com/moniaanirock/

 

Vuodesta 2012 lähtien Kukunori on tuottanut ja tuottaa edelleen erilaisia ideoita liikunnan, kulttuurin ja musiikin kautta, jotta ajatus mielenterveydestä, kulttuurista ja hyvinvoinnista nousisi ihan uudelle tasolle.  

 

Mitä Kukunori tekee nyt:

Kukunori keksii erilaisia ideoita, uusia ratkaisuja, miten voisi tukea heikomassa asemassa olevia niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Kukunori haluaa tehdä asioita eri tavalla kuin muut, koska tavoitteena on tehdä uuden ajan ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin. 

 

Kukunorin projekteihin kuuluu mm.

 

Kävelyfutis - omista motivaatioista lähtevä turvallinen liike, joka tukee hyvää mielenterveyttä

Peli, joka sai alkunsa toiveesta "mä haluaisin vielä joskus voittaa jossain"

Turvallista, matalan kynnyksen pelailua taktisesti!

Lue lisää kävelyfutiksesta

https://kävelyfutis.fi

Tällä hetkellä kävelyfutista pääsee pelaamaan 17 kaupungissa Suomessa.

Tarvittaessa saat apua, valmennusta ja ohjausta kävelyfutiksen alkuun saattamiseen omalla paikkakunnallasi.

 

Roso tuotanto - verkostoidu ja opi muilta verkossa

18-35 vuotiaille suunnattu yhteisö, jossa tehdään monenlaista taidetta ja musiikkia. Osallistuminen Roson toimintaan on maksutonta. Roson kanavilla saa myös vain hengailla ja seurata muiden tekemistä.

www.rosotuotanto.fi

@rosoinsta

YouTube: Roso-tuotanto

Psst. Roso games kutsuu mukaan pelinkehityksestä kiinnostuneita. Opi pelinkehitystä ja koodaamista tekemällä itse, hae mukaan Roso Gamesiin 4.9 mennessä !

Roso Gamesin lisäksi syksyllä järjestetään mm. biisinkirjoitusleiri, rap workshop ja sarjakuva paja. Lue näistä lisää Roson omilta sivuilta.

 

Kulttuuripajat - luovaa toimintaa jo yli 10 vuotta

Ohjattua toiminnallista vertaistukea. Lue lisää:

https://www.kukunori.fi/kulttuuripaja/

 

Mielenturvaa verkosto - työntekijöiden mielenterveyden turvaamiseksi

Tule mukaan verkostoon!

Myös Hyvinvointiala HALI Ry on Mielenturvaa verkoston jäsen.

www.mielenturvaa.fi

Mä kävin haastamassa mun broidin yrityksen tähän Mielenturvaa verkostoon, ja nyt haastankin sut pohtimaan, onko sulla joku taho, jonka sä voisit kutsua mukaan tähän hankkeeseen? Mielenturvaa on verkosto, jossa jokainen mieli on turvattu. 

 

 Kiitos Markus ja kiitos Kukunori, että sain vierailla luonanne. 

 

Pidetään jatkossakin huolta siitä, että meillä kaikilla on oikeus voida hyvin!

 

Yhteistyöterveisin, 

Ulpu Puhakka

Close

50% Complete

Tilaa lahjakortti täyttämällä oheinen lomake

Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja saat maksuohjeet lahjakorttiin (lahjakortin voi ostaa itselleen liikuntaetuuksilla, laskulla, tilisiirrolla tai maksulinkillä).

Maksun jälkeen lähetämme sinulle lahjakortin sähköpostin liitteenä (PDF) tai kirjeenä (KORTTI).

Kiireellisissä tapauksissa lähetä suoraan viestiä

040 721 8478 ❤️