Tavoitteena maraton

Mulle on asetettu tavoitteeksi maraton ja sitä varten Mikko Liukka, Vauhtisammakon päävalmentaja on rakentanut mulle noin puolen vuoden mittaisen harjoitusohjelman, josta mulla on tällä hetkellä selvillä viikot 1-8. En siis ihan vielä tiedä mihin olen ryhtynyt, mutta tästä se lähtee. 

 

Ja joo, juoksin siellä Kanarialla 58km, mutta nyt mun ohjelmassa mietitään vähän sitä maratonin vauhtia ja toki se on "ihan eri asia" käydä juoksee virallinen maraton kun vaan mennä suurinpiirtein joku matka.

Mun isä juoksi aikoinaan maratonin niin, että se harjoitteli sitä varten puoli vuotta juoksemalla 10km viikossa. Selvisi maratonista ja muistan itse kun oltiin isää maalin jälkeen hakemassa. Siellä se hymyili tyytyväisenä. En muista jälkikäteen että olisi edes valitellut mistään. Mutta mulle puolestaan on asetettu tavoitteeksi 4 harjoitusta viikkoon - välillä rankempia, välillä kevyempiä harjoitusviikkoja. Eli vois kuvitella että pääsen maaliin vähän nopeammin kuin iskä.. Aika näyttää.

 

Tänään mulla oli ohjelmassa pk1 45min, joka sisälsi 4min juoksua ja 1min kävelyä -kokonaisuuksia

Pk harjoitus on siis harjoittelua, jolla on tavoitteena parantaa peruskuntoa, parantaa rasva-aineenvaihduntaa ja se on harjoittelua jolla luodaan pohjaa kovemmille vauhdeille. Kaikki meistä tarvitsevat tällaista harjoittelua tasoon katsomatta. Hyvä peruskestävyysharjoittelu myös palauttaa, poistaa stressiä, parantaa usein unenlaatua ja harjoittelu on yleensä turvallista, koska se ei kuormita kehoa liikaa. Suurin osa kuntoilijoista ei malta tehdä näitä harjoituksia (minäkään en aiemmin malttanut, ja ehkä siksi en juuri välittänyt juosta), vaikka, peruskestävyysharjoitusten kuuluisi muodostaa aikalailla suurin osa (myös mun!) harjoituksista. 

Tänään heräsin klo:8.05, söin aamiaisen, joka oli chiapuuroa granaattiomenan siemenillä, raejuustoa, puolikas omena ja lasillinen appelsiinimehua. Klo:8.35 olin jo ulkona lenkkarit jalassa ja koira hihnan päässä. Tänään kokeilin pitkästä aikaa, sujuuko lenkkeily Nuppu koiran kanssa (ja sujuihan se, koira on selkeesti juoksija). Vaikeuksia oli ehkä eniten mun oman pukeutumisen kanssa, mikä liikaa mikä liian vähän, mutta lopulta vaatetus oli aikalailla ok (jos pukeutuu liian lämpimästi, se vaan nostaa turhaan sykettä ja tekee juoksusta tukalaa, jos taas päällä liian vähän, paleltuu...). Jalkaan trikoot (yläasteikäiset) + tuulihousut (muotia aidosti suoraan 80-luvulta) ja sit toppi, pitkähihainen urheilupaita, hikiliivi ja juoksutakki. Päähän korvat peittävä panta (ite neulottu Frankfurtissa tylsyyden vastapainoksi), kaulaan tuubihuivi, jonka merkityksen tajunnut itse vasta nyt (todella toimiva kylmällä). Jalassa mulla oli Kanarian matkaa varten ostetut perus lenkkarit, ite en pysty käyttää nastalenkkareita tällä hetkellä, vaikka nekin varmasti sään puolesta olis ollu ihan ykkösvalinta. Mutta ei ollu onneksi liian liukasta munkaan lenkkareille. Mun lenkki kulki Töölönlahden ympäri, Eltsun kentän kautta, Saint Katariina kampaamon ohi, Hietsun rannan kautta kotio. Lenkkiä tahditti puhelimeen valmiiksi asetetut piippaukset Tabata pro timerin kautta 4 min juoksua 1 min kävelyä. Lopputuloksena keskisyke hienosti suunnilleen siellä missä pitikin, eli 132. Tää on muuten yks juttu, mikä mulle on tehny juoksuharjoittelusta mielekkäämpää, että harjoituksiin oikeasti kuuluu se kävely ja sykkeen tsekkailu. Se on myös asia, jota meillä painotetaan Vauhtisammakon juoksukouluissakin - Helsingin juoksukoulut muuten starttaa ensi maanantaina eli 24.1 - jos innostaa tulla mukaan. Mä valmennan siellä myös säännöllisesti. Ja voin kertoo, että on tosi kiva juosta kun joku muu suunnittelee harjoituksen ja se on valmiiksi siellä kalenterissa. 

Juoksun jälkeen siirryin kakkosaamiaisen sijaan suoraan lounaalle, koska tulikin sen verran nälkä. Lautaselle löysi tiensä lihamakaronilaatikkoa, luumutomaatteja ja avokadoleipiä. Pitää syödä että jaksaa. 

Uskon että mun vahvuuksia juoksussa on mun monipuolinen lajitausta, ja se että kehonhuolto kuuluu aktiivisesti jokaiseen päivään. Mutta oman haasteensa toki antaa se, miten löytyy tasapaino voimaharjoittelun ja juoksun välillä. Tosin nyt tuntuu kyllä siltä että molemmat toimii. Saas nähdä miten homma etenee. 

 

Laadukas harjoittelu mielletään väärin usein vain tehoharjoitteluksi, jossa mennään kovaa ja täysiä, mutta tällä kirjoituksella haluan muistuttaa jokaiselle meistä, että laadukkaaseen harjoitteluun kuuluu paljon muutakin! Laadukas harjoittelu on harjoittelua, jossa liikeradat toteutetaan mahdollisimman puhtaasti (näin vältetään kivut, säryt ja vammat), treenataan järkevillä tasoilla - eli maltetaan tehdä myös niitä kevyitä ja palauttavia harjoituksia! Ja HUOM - toisinaan kiireinen työssäkäyvä ihminen hyötyisi eniten juuri sellaisista kevyistä harjoituksista!

Kannattaa myös muistaa, että pidemmissä harjoituksissa on laadunkin kannalta tärkeä huomioida oikeanlainen tankkaus - se paitsi vaikuttaa palautumiseen, mutta myös siihen että harjoituksen laatu pysyy loppuun asti tasaisena (eli ettei hyydy harjoituksen aikana). 

Hyvä ja laadukas treeni ei aina edes tunnu "treeniltä"! Se voi oikeasti tuntua miellyttävältä puuhastelulta - JA SE ON TODELLA OK!

 

Nyt kauden alussa on hyvä itse kunkin tehdä järkeviä treenisuunnitelmia ja pohtia sen oman tekemisen laadukkuutta, jos haluaa päästä erilaiseen tilanteeseen kuin missä on nyt. Parhaimmillaan suunnitelmien tekeminen innostaa ja antaa uutta energiaa ja selkeyttä omaan tekemiseen. Nyt ollaan kuitenkin vuodessa 2022 vasta viikolla 3 - matka kohti omaa vuoden (tai elämän) parasta kuntoa on vasta ihan alussa! 

 

Jos haluut selkeyttä omiin suunnitelmiin, varaa mulle tai Juhalle kokeilu valmennustapaaminen 49eurolla (norm 100eur), kokeilu ei vielä edes sido sua mihinkään, vaan voi olla pelkästään mukava ja mieltä + kehoa avartava kokemus. Kokeilun voit varaa sähköpostitse: [email protected] ja valmennuksesta voit lukea lisää täältä:

https://www.ulpustudio.com/henkilokohtainen-valmennus-5ed56e06-73b0-4f7f-8fbe-f1f78127b44e

 

Ja jos haluut tulla juoksemaan Vauhtisammakon juoksukouluun yhdessä mun ja muiden valmentajien kanssa, niin käy tutustumassa:

https://vauhtisammakko.com/helsinki/

 

Ja jos tulee jotain muuta mieleen, niin laita mulle vaikka whatsapp viestiä

040 7218478

 

Energistä ja hyvää treenikautta sulle toivottaa lämmöllä:

 

Ulpu

Close

50% Complete

Tilaa lahjakortti täyttämällä oheinen lomake

Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja saat maksuohjeet lahjakorttiin (lahjakortin voi ostaa itselleen liikuntaetuuksilla, laskulla, tilisiirrolla tai maksulinkillä).

Maksun jälkeen lähetämme sinulle lahjakortin sähköpostin liitteenä (PDF) tai kirjeenä (KORTTI).

Kiireellisissä tapauksissa lähetä suoraan viestiä

040 721 8478 ❤️