Tavoittelemassa täydellistä kehoa

Voiman ja lihasmassan kasvatus sekä rasvanpoltto. Onko oikotietä onneen?

Tää tarina on mun oma ja tarkoituksena ei ole, että kaikkien pitäisi tehdä niinkuin minä itse tein, vaan tarkoitus on jakaa mun oma kokemus aiheesta ja sen jälkeen kertoa muutama oma mielipide ja neuvo, jotka toivon mukaan auttavat kaikkia niitä, joilla on ollut saman asian kanssa vaikeuksia.

 

Aloitetaan omalla kokemuksella aiheesta:

Mä aloitin tavoitteellisen treenaamisen noin melkein tarkalleen 4 vuotta sitten. Olin tuolloin vajaa kolmekymppinen nuorukainen ja painoin kutakuinkin 80kg ja olin 173cm pitkä. Ajattelin ja tunsin itsestäni, että minulle oli kertynyt ylimääräistä rasvaa kehoon ja jostain olin kuullut että ihannepaino minun pituiselle tyypille olisi noin 70kg. Halusin myös kovasti olla lihaksikkaampi, jotta oma peilikuvani miellyttäisi itseäni enemmän. Päätin tehdä asialle viimein jotain ja ajattelin, että voisin tehdä nämä kaksi tavoitetta yhtä aikaa, kunhan vain treenaisin kovaa salilla ja karsisin turhat kalorit pois ruokavaliostani. Halusin siis tehdä kahta asiaa samaan aikaan, polttaa rasvaa ja kasvattaa lihasta, ja mielellään nopeasti. Täys elämäntaparemontti siis kertarysäyksellä vaan käyntiin!

Ja eihän se hirveän hyvin sitten loppujen lopuksi toiminutkaan.

Netissä mainostetaan vähän väliä erilaisia superdieettejä ja ohjelmia millä pitäisi saada kilot karistettua ja kroppa muokattua vain muutamassa kuukaudessa ja vähällä vaivalla, mutta todellisuus on kuitenkin se, että pysyvien tulosten saaminen on aina aikaa vievää hommaa. On myös paljon kiinni omasta kehotyypistä, elämäntapahistoriasta sekä tietenkin lähtökohdista, mikä toimii ja millä tahdilla. 

Rasvan polttaminen kehosta vaatii yleensä jonkinlaista kalorivajetta kun taas lihaksen kasvatus kalori ylijäämää, niin näitä kahta asiaa on hyvin vaikea saavuttaa samaan aikaan, koska ne ovat jokseenkin toistensa vastakohtia. 

Vaikka jollain tasolla ymmärsin, että nämä kaksi asiaa olisivat varmasti ristiriidassa keskenään, niin kokemattomuuttani tai ehkä ahneuttani lähdin tavoittelemaan lihaksikkaampaa ja rasvattomampaa kehoa tekemällä sen klassisen virheen, minkä monet muutkin aloittelijat monesti tekevät... Treenasin kovaa kasvattaakseni voimaa ja lihasta, enkä syönyt tarpeeksi ​palautuakseni​ kunnolla treeneistä, vaan kitsastelin syömisestä, jotta samalla rasva palaisi mahdollisimman nopeasti.

 

Tulos oli se, että noin 3 kuukautta pystyin kyllä kasvattamaan voimatasoja salilla ja peilikuvanikin alkoi näyttämään minusta paremmalta. Tämä johtui todennäköisesti siitä että ylimääräinen neste oli poistunut kehosta ja koska lihakset olivat vähän väliä pienessä pumpissa kovasta treenistä, niin ne ​näyttivät​ isommilta ja treenatuilta. Kaikki siis vaikutti ensin olevan just hyvällä mallilla.

Mutta kuten arvata saattaa, sitten homma alkoikin mennä huonoon suuntaan.

 

   Tuon 3 kuukauden aikana painoni oli laskenut ehkä noin 1-2 kg ja olin saanut jonkin verran kasvatettua voimaa itselleni, mutta sitten treenipainot rupesivat junnaamaan paikallaan, olo oli väsynyt ja mieliala ärtynyt sekä masentunut. Ajattelin että olen vain laiska, heikko tai en osaa tehdä liikkeitä oikein ja hakkasin päätäni seinään vielä varmaan toiset 3 kuukautta saaden pientä edistystä siellä täällä aikaiseksi, kunnes viimein päätin että nyt jonkin on muututtava. Tajusin itse että olin polttanut kynttilää molemmista päistä ja nyt minun olisi aika tehdä valinta: haluaisinko kasvattaa sitä voimaa ja lihasta oikeasti syöden ja ​palautuen​ kunnolla ja viis veisata siitä jos lihaksen rinnalle kroppaan ehkä tulisikin ​vähän​ ylimääräistä tavaraa. Vai yrittäisinkö polttaa ylimääräistä rasvaa kehosta ja hyväksyä sen, että salilla en välttämättä huikeesti edistyisi painojen kanssa ja sitä lisää lihasta ei todennäköisesti hirveästi tulisi kasvatettua...

Päätin panostaa voimaan ja kasvuun. Ajattelin että kyllä sitä painoa ja rasvaa voi sitten pudottaa helpommin kun on ensin hankittu lihasmassaa, silloin olo on vahva ja aineenvaihdunta toimii hyvin.

Lähdin syömään asteittain enemmän terveellistä ruokaa ja tähtäsin siihen että painoa saisi kyllä kertyä pikkuhiljaa kehoon, mutta fokus olisi siinä että salilla kehitys menisi eteenpäin ja palautuminen olisi kohdallaan. Ja kuinka ollakaan - treeni rupesi taas kulkemaan ja voimatasot sekä rauta tangossa lähtivät kipuamaan tasaisesti ylöspäin!  Vaikka pitkän aikaa kipuilin edelleenkin sen riittävän syömisen kanssa, niin pikkuhiljaa asiat alkoivat loksahtaa kohdalleen.

Välillä piti ottaa askel pari taaksepäin koska sairasteli, lomaili tai tuli jotain muita asioita elämässä jotka pistivät tavoitteellisen treenaamisen tauolle ja välillä tuntui että tää treeni homma on hirveetä soutamista ja huopaamista. Mutta seuraavan noin 2 vuoden aikana sain nostettua painoni korkeimmillaan noin 90 kiloon, ja olin vahvemmassa kunnossa kuin ikinä aikaisemmin. Enkat paukkui salilla ja tunsin itseni ihan voimamieheksi!

Reilut 10kg parissa vuodessa saattaa kuulostaa joidenkin mielestä älyttömän hitaalta vauhdilta kasvattaa lihasta, mutta täytyy tässä kohtaa muistaa että en ollut enää täysin aloittelija salilla, treenini kulkivat eteenpäin kohtalaisen hyvin silloin kun niihin panostin ja etenin hitaasti koska kipuilin edelleen sen oman peilikuvan kanssa ja taustalla kummitteli koko ajan sellainen hölmö ajatus että mulle kertyy vain rasvaa kehoon ja minusta tulee vain lihava....

 

Jokaisella, siis IHAN jokaisella on joskus vaikeuksia näiden samojen asioiden kanssa. Me ammattilaisetkin painitaan toisinaan samojen ajatusten äärellä, joissa me autetaan meidän asiakkaita. Eli me usein voidaan ihan aidosti tietää miltä susta tuntuu =)

Pysyvien elämäntapojen muutos vie paljon aikaa. Mutta onko sillä väliä, koska kyseessä on elämäntapamuutos? On muutenkin parempi että paino ei hirveän nopeasti jojoile ylös ja alas vaan tavoitteena pitäisi aina olla suhteellisen vakaa, hallittu ja maltillinen painon kehitys, oli se sitten ylös- tai alaspäin. Nopeat tulokset myös katoaa nopeasti. Pitkään työstetyt tulokset taas eivät kovin helposti katoa. 

 

Lopulta mä päätin että nyt oli tullut kiitettävästi voimaa ja lihasta kroppaan ja olisi hyvä aika vaihtaa suuntaa ja päätin asettaa uudeksi tavoitteeksi kokeilla pudottaa kropasta sen verran rasvaa pois kuin se kivuttomasti lähtisi ja samalla yrittää säilyttää niin paljon siitä hankitusta lihasmassasta kuin mahdollista.

Pidin ruokavalioni lähestulkoon samanlaisena kuin ennenkin, mutta pienensin hieman ateria kokoja, sekä karsin sieltä täältä pois jonkin verran turhia herkkuja. Keskityin siihen että söin laadukasta ruokaa sekä riittävästi proteiinia, jotta lihasmassa säilyisi mahdollisimman hyvin samalla kun pudotin painoa.

Vähensin myös salitreeni kertoja noin puoleen, sillä tiesin että pienessä kalorivajeessa en pystyisi ottamaan kehosta hirveästi irti ja tavoitteenani oli lähinnä pitää kiinni niistä tuloksista mitä olin jo ​rakentanut aikaisemmin​ salilla.

Noin 4 kuukauden aikana pudotin painoa vähän yli 8 kiloa, eli noin 2 kiloa kuukaudessa ja suurin osa painosta todennäköisesti lähti sieltä rasvasta eikä lihaksesta, sillä salilla kyykky, penkki ja maastaveto tuloksista lähti vain noin 5-10% ja kuten tiedämme ( tai meidän pitäisi tietää):  rautaa liikuttaa yleensä lihas eikä se rasva.

 

Viimeiset 5 kuukautta olen keskittynyt nostamaan tuloksia salilla ylöspäin ja samalla sitä painoakin on tullut lisää, mikä ei hirveästi ahdista, koska tiedän että se on suurimmaksi osaksi sitä lihasta ja jos sitä ylimääräistä rasvaa tuleekin ​vähän​ siinä samalla, niin se lähtee kyllä pois sitten kun sen aika joskus ehkä on, jos on.

Ei todennäköisesti ole sattumaa, että kun joulukuussa tuli syötyä aika lailla yllin kyllin kaikkea herkullista ja ihanaa ruokaa ja kiloja sattui kertymään vyötärölle, niin samalla enkat paukkui salilla yksi toisensa jälkeen ja keho jaksoi puskea välillä ihan älyttömiäkin treenejä läpi. (esimerkiksi joulukuun Ulpustudion tulostaulun liikkeiden tekeminen kahdessa viikossa, välillä 2 tai 3 liikettä/tehtävää samana päivänä!)

Jos treenaa kovaa, niin pitää myös palautua kovaa, eli syödä ja nukkua hyvin.

Muuten voi olla loppuunpalaminen lähellä.

 

Muutama neuvo meille kaikille, jotka ovat nyt ajatelleet että olisi aika laittaa keho kuosiin ja tulokset pilviin ja elämäntavat remonttiin ja niin edelleen....

Valitse itsellesi yksi tavoite mikä on se tärkein mitä haluat tällä hetkellä saavuttaa.

Oli se sitten tulokset salilla, rasvattomampi keho, hyvä fiilis liikunnasta, stressin purkaminen treeneissä tai mikä vaan. Valitse yksi tavoite ja sitten keskity siihen tavoitteeseen kunnolla. Älä yritä tehdä liian montaa asiaa yhtä aikaa, varsinkaan jos tavoitteet ovat ristiriidassa keskenään. Laita sun fokus yhteen asiaan ja tuo siihen rinnalle sellaisia asioita jotka ​tukevat ​sitä sun päätavoitetta.

 

Sulla voi myös olla useampikin tavoite samaan aikaan, mutta niiden pitää sopia yhteen ja sun pitää päättää mikä on se sun ykköstavoite mitä ne muut tavoitteet tarvittaessa tukee ja seuraa. Sun pitää ymmärtää että meidän keho ei ole kone, vaan sille pitää olla armollinen ja sitä pitää tukea ja ruokkia terveellisesti, että se jaksaa palvella sua sun loppuelämäsi ajan eikä vain sen muutaman kuukauden ajan kun haluat kaiken nyt mulle heti.  Älä polta itseäsi loppuun kynttilän molemmista päistä. Löydä malttia ja pitkäjänteisyyttä ja anna asioille niiden ansaitsema aika. 

Ajattele vaikka vuoden päähän ja lähde pienillä askelilla tavoittelemaan sitä sun lopullista päämäärää ja nauti siinä välillä niistä kaikista pienistä voitoista mitä matkan aikana saat. Ei se 200 kilon penkkaajakaan lähtenyt siitä 200 kilosta liikkeelle, vaan se rakensi sen pikkuhiljaa - yks treeni kerrallaan. Ja luultavasti sillä mitä siellä salin ulkopuolella, kotona keittiössä ja arjessa tehtiin oli vielä enemmän merkitystä kuin sillä mitä niissä treeneissä tehtiin.

 

Kaikki isot, laadukkaat ja pysyvät saavutukset elämässä vievät aikaa ja kaipaavat kaverikseen pitkäjänteisyyttä.

 

Anna itsellesi aikaa ja panostusta. Sun tavoitteet ansaitsee sen ja ennen kaikkea, sinä itse ansaitset sen. Maltilla kohti mahtavia päämääriä!

 

Sinun kunto- ja voimavalmentajasi, Juha Hyyrynen

 

Tule mukaan Juhan voimavalmennukseen! Lue lisää:

https://studio.mykajabi.com/juhan-voimavalmennus

 

 

 

Close

50% Complete

Tilaa lahjakortti täyttämällä oheinen lomake

Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja saat maksuohjeet lahjakorttiin (lahjakortin voi ostaa itselleen liikuntaetuuksilla, laskulla, tilisiirrolla tai maksulinkillä).

Maksun jälkeen lähetämme sinulle lahjakortin sähköpostin liitteenä (PDF) tai kirjeenä (KORTTI).

Kiireellisissä tapauksissa lähetä suoraan viestiä

040 721 8478 ❤️