Vähän paremmat puurot

Kun tavoittelee elämässään jotain liikunnallista tavoitetta, on ikäänkuin vahingossa petrattava monella eri elämän osa alueella - ja se jos mikä parantaa kokonaisvaltaisesti koko elämänlaatua!

 

Laadukas harjoittelu on kokonaisvaltaista elämänhallintaa!

Mulle on tullut valmennukseen monta asiakasta, jotka ovat sanoneet että ruokailutottumukset on ihan kunnossa, eikä niille tarvitse tehdä mitään. Kuitenkin ajan kuluessa ollaan lopulta tsekkailtu itse kunkin ravintopuolta. Mitä vaativammasta tavoitteesta on kyse, sitä suuremmassa merkityksessä ravinto loppujen lopuksi on. Jos ruoka ei maistu, on paljonkin treenaavan vaikea saada aikaan näkyviä tuloksia.

Ei riitä, että treenipäivänä syödään laadukkaasti, vaan laadukas syöminen pitää yltää arjen jokaiselle päivälle - ja myös viikonloppuun. HUOM! Laadukas on eri asia kuin täydellinen. Kun panostaa terveisiin ruokailutottumuksiin, voi se lieventää myös stressiä, auttaa monipuolisesti palautumisessa ja parantaa unenlaatua - ja kaikki nämä osa-alueet liittyy myös treenaamiseen! Laadukas syöminen, ei tarkoita sitä että pitää kantaa omia eväitä mukana, kun on menossa juhliin. Mutta laadukas syöminen voi tarkoittaa sitä, että mukana on aina välipala ;)

Hyvä ravitsemustila ennen ja jälkeen treenin parantaa suorituskykyä treenissä ja nopeuttaa palautumista treenin jälkeen. Kummatkin ovat tärkeitä! Kun muistaa nappaa palauttavan välipalan HETI treenin jälkeen, alkaa palautuminen samantien. Mitä myöhemmin syö, sitä myöhemmin keho pääsee korjaamaan treenissä syntyneitä lihasvaurioita ja täyttämään tyhjentyneitä energiavarastoja. 

 

Laadukkaan syömisen kulmakivet:

Säännöllinen rytmi, johon kuuluu aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala ja tarvittavat välipalat (ennen jälkeen treenin ja muutenkin tarpeen mukaan). Mitä paremmin saa pääateriat omiin aikaikkunoihin, sitä todennäköisemmin pääsee tuntemaan sopivan nälän ja sopivan kylläisyyden tunteita. Tiesitkö, että tosi moni on kadottanut oikean nälän tunteen, koska syöminen on niin epäsäännöllistä?

Sopivasti kaikkea, se tarkoittaa, että joka aterialle päätyy kasvis, marja tai hedelmäosastoa, proteiinia, sopivasti hiilihydraattia ja hyvää rasvaa. Kaikki lähtee kasviksista. Kasvisten käyttö edistää fyysistä suorituskykyä ja parantaa vastustuskykyä (enemmän terveitä treenipäiviä;) Et ikinä saa yhtä isoja terveyshyötyjä nappaamalla vihannekset purkista. Proteiinit ovat tärkeitä, mutta niiden saantia on ihan turha ylikorostaa. Nykyään on hyvin yleistä syödä proteiinia yli oman tarpeen - ja yllätys yllätys, silloin oma kehittyminen saattaakin pysähtyä, koska muita ravintoaineita syödään liian vähän. Hiilihydraatit antavat treeniin tarvittavaa tehoa ja auttavat oman tavoite energiansaannin löytymisessä. Rasvan laatu ja määrä pitää olla oikeanlaisessa suhteessa. Elimistö tarvitsee rasvaa solujen rakennusaineeksi, solujen uusiutumiseen ja hormonaaliseen toimintaan. 

Ruuasta nauttiminen - rauhoittuminen syömiselle, kännykät pois, laskeudu hetkeen, pureskele tarpeeksi. Kun ruokailuhetkistä tulee mukavia, ravinto imeytyy paremmin.

 

Kuulostaako tutulta? Nää voi olla perusasioita, koska me valmennetaan ravitsemussuositusten mukaan, toisinaan urheilijan lautasmallin näkökulmasta. Hyvä ja laadukas tekeminen pohjautuu perusteisiin, joita ei aina ole niin helppo noudattaa. Ravinnolla on paljon merkitystä myös itsenäisesti, mutta treenaavalla ihmisellä ravinnon merkitys korostuu. Hyvä ja monipuolinen ravitsemus auttaa saavuttamaan parhaan harjoitustehon ja kapasiteetin ja lopulta se vie meitä kohti parempia tuloksia - ja usein myös siihen omaan ihanteelliseen kehonkoostumukseen.. 

 

Muutama tosielämän esimerkki vielä tähän loppuun:

Painonpudotus asiakas:

treenaa 2 x viikossa voimaharjoittelua, oli ominpäin aloittanut 5:2 dieetin, jossa syödään 5 päivää viikossa normaalisti, mutta kahtena päivänä syödään hyvin rajoitetusti ja ollaan vähän niin kuin paastolla. Paino ei liiku ylös eikä alas. Miksei? Aivot tarvitsevat energiaa, joten keho alkaa paastopäivinä pilkkoa lihaksien proteiinista sokeria. Luultavasti se treenivaste, mitä yritetään saada voimaharjoittelulla aikaseksi, tuhoutuu paastopäivinä, joten paino ei liiku. 

Toisille paastoaminen voi toimia, toisille ei. Laihdutettaessa on kuitenkin tärkeää että lihasmassaa pyritään säilyttämään (tai jopa lisäämään), jonka takia paastoaminen aiheuttaa projektiin ristiriitaa. 

Leuanvedosta haaveileva asiakas:

Treenaa aktiivisesti 1-4 kertaa viikossa, söi huonosti kun harjoittelu alkoi. Harjoittelun alussa, asiakas tunnusti, kuinka työpäivä saattaa kulua lounaatta ja iltanaposteluksi kelpaa sitten mikä tahansa suklaalevystä sipsipussiin. Leauanveto on harjoittelemattomalle vaativa liike, ja tarvitsee kaverikseen oikeanlaista tekniikkaa ja riittävästi lihasta ja lihas taas kaipaa kaverikseen laadukasta syömistä. 

Asiakas otti tavoitteeksi päivittäisen lounaan ja havaitsi jo sillä muutosta omaan vireystilaan. Myös treenaamaan jaksoi lähteä työpäivän jälkeen. 

 

Mä oon ite sanonu, että mikäli mä en paasais näistä ruokailutottumuksistä päivästä toiseen, niin mä varmasti söisin itse huonosti ja epäterveellisesti. Mun tän vuoden tavoite on kokkailla kotona enemmän ja ehkä senkin seurauksena mä vihdoin pääsin 100kilon kanssa ylös kyykystä - tähän ehdottomasti myös vaikutti mun uusi pilatesharjoittelu ja treenit Juhan pienryhmävalmennuksessa, mutta varmasti myös mun vähän paremmat puurot, lounaat ja dinnerit kotioloissa. 

 

Koska mä niin haluaisin että kaikki muutkin löytää tän ajatuksen terveellisen syömisen voimasta, niin oon luvannut veloituksetta antaa ravintovalmennusta jokaiselle, joka sitoutuu kolmeksi kuukaudeksi treenaamaan Ulpustudion pienryhmissä 3 x viikossa. Normaalisti mun ravintovalmennus kuuluu vain mun henkilökohtaisille valmennusasiakkaille ja niille, jotka ostaa multa ravintovalmennuksen erikseen, mutta nyt on mahdollista tähän bonukseen muillekin ;) 

Kurkkaa lisää pienryhmävalmennuksista:

 Ulpustudion pienryhmät, paina tästä

 Voit myös kysellä lisää [email protected]

 

Terveellisiä valintoja ja inspiraatiota liikkumiseen toivottaa

Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

Close

50% Complete

Tilaa lahjakortti täyttämällä oheinen lomake

Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja saat maksuohjeet lahjakorttiin (lahjakortin voi ostaa itselleen liikuntaetuuksilla, laskulla, tilisiirrolla tai maksulinkillä).

Maksun jälkeen lähetämme sinulle lahjakortin sähköpostin liitteenä (PDF) tai kirjeenä (KORTTI).

Kiireellisissä tapauksissa lähetä suoraan viestiä

040 721 8478 ❤️